Nästa artikel
Restips: Vulkanparken Laacher See
TYSKLAND

Restips: Vulkanparken Laacher See

Publicerad 14 maj 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Europa har mer att erbjuda än de flesta är medvetna om. Varför inte passa på att besöka en tysk vulkan i närheten av Mosel som forskarna påstår håller på att vakna till liv igen?
När man åker i det undersköna landskapet vid Mosel och Rhen är det knappast vulkaner man har i tankarna. Men det borde man ha. Här slumrar en supervulkan som senast hade ett utbrott för 12 000 år sedan och forskarna hävdar att koldioxidutsläpp indikerar att vulkanen håller på att vakna till liv igen.

Vid Laacher See, mellan Brohl-Lützing , Andernach, Plaidt , Mendig och Mayen, GPS till vulkansjön: N50°24'49", E7°16'20", finns en vulkanpark som binds samman med andra vulkanområden via en 28 mil lång väg som tyskarna kallar Deutsche Vulkanstraße, tyska vulkanvägen. Det är egentligen hela Eifel som bildar den tyska geoparken Vulkanland Eifel. Att vi har en slumrande vulkan så inpå knutarna är det inte många som är medvetna om och även en flitig tysklandsresenär har lätt att missa denna attraktion.

Vulkanen Park visar Eifels vulkanaktivitet, hur dagens landskap har utvecklats och utnyttjandet av basalt, pimpsten och tuff sedan romartiden. Den innehåller utställningar om vulkanologi, arkeologi och industrihistoria, med utbildnings vandringsleder och informationsskyltar. Museet innehåller totalt 25 stationer, som kan kombineras i ett enda besök med fyra vägar plus vandringsleder och cykelvägar.

2010 hedrades Vulkanen Park med "Europeiska unionens kulturarvspris" i kulturmiljövård av organisationen Europa Nostra. 2003 fick romerska gruvan samma pris.

Under 2010 hade parken 220.000 besökare .
Var?
Från Koblenz väg 48/E44 västerut tills korsningen med väg 61/E31 där du svänger norrut.

GPS till Infocenter: N50°23'18", E7°24'08"

Camping hittar du här med GPS: N50°25'45", E7°16'31"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.