Nästa artikel
Restips: Voidokilia, världens vackraste strand
GREKLAND

Restips: Voidokilia, världens vackraste strand

Publicerad 10 oktober 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
I Messenien är det vackra ingen bristvara. I synnerhet inte Voidokilia på västra Peleponesos som rankas som en av världens vackraste stränder.

Vårmorgonen bjuder på perfekt värme och lätta skyar trots att det snöar i Sverige. Jag är vid sydspetsen på Peloponesos västligaste udde och är i Messenien. Ett område som inte så många omedelbart kan placera på kartan trots att det bjuder på oanad skönhet. Att Voidokilia ingår i ett Natura 2000 område som fått sin status på grund av naturens exceptionella skönhet förvånar mig inte.

Jag kommer till området på kurviga kustnära vägar längs kusten och överrumplas hela tiden av helt fantastiska vyer. Små samhällen ligger som pärlor efter kustbranterna och vita båtar guppar i det intensivt blå vattnet. Tillsammans med de intensivt rosa körsbärsträden och andra färgstarka blommor ger det en svårslagen färgprakt mot bakrundens höga berg. Öppnar jag fönstret tränger den intesiva doften från apelsinträden in i kupén och jag kommer på mig själv med att sitta och utropa upprepade ”Wow!”. Dessutom bildar olivträden, bara i Messenien sägs det finnas 17 miljoner, återkommande lundar och därutöver finns otaliga vingårdar. Men det här är bara början.

När jag närmar mig Pylos norrifrån och svänger av mot Voidokilias, en buktformad strand som rankas som en av världens vackraste, tar naturens skönhet ytterligare ett grepp om mig. Jag kör fram till parkeringen och fortsätter till fots upp till borgen och ser bukten i all sin skönhet ovanifrån.  Bukten är fyllt av alldeles kristallklart vatten som skiftar i alla tänkbara färgnyanser från turkos till de djupblå toner som visar på ett större vattendjup. Jag är helt övertygad om att detta är platsen där grekerna fann formen för deras bokstav omega, Ω.

Stranden antas vara Homeros "sandy Pylos" där Telemachus välkomnades av Kungen Nestor när han letade efter sin far som inte var någon mindre än Odysseus. Enligt legenden var det i Nestors Grotta som Hermes gömde boskapen som stulits från Apollo. Det är inte svårt att fångas av historiens vingslag.

Den gamla borgen ligger högst upp på bergskammen och utsikten är betagande. Vandringsstigen börjar i Voidokoilia och till Nestors Grotta kommer man från den sydvästra delen av stranden och efter grottan fortsätter vägen upp till Paliokastro. Vill du upp till borgen måste du vara klar över att området inte är avspärrat så du kan gå så nära stupet som du vågar och vill. Å andra sidan är utsikten värd alla strapatser.

Innanför Voidokilia ligger Gialovas lagun, en plats som rankas som det sydligaste viktiga området efter Balkans kust för många av våra flyttfåglar. Gillar du fåglar är det här lite som trandasen vid Hornborgasjön.

På kvällen åker jag väldigt nöjd och nybadad den korta sträckan till Pylos där jag ställer bilen i hamnen och börjar vandra runt i Pylos gränder. Jag förärar även Arsenoifontänen, Greklands största amfiteater, ett besök innan jag intar en grekisk måltid på en restaurang med utsikt över den naturligt skyddade hamnen där många flottor fått se sig besegrade.

Missa inte denna extremt natursköna plats!

Var?

I västra delen av Peleponesos, efter kustväg 9 mellan Korifasi och Gialova.

GPS: N36°57'58", E21°39'39"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.