Nästa artikel
Restips: Thailändska paviljongen
JÄMTLAND

Restips: Thailändska paviljongen

Publicerad 13 april 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
I den Jämtländska skogen står den där. Som ett smycke i den svenska naturen, en vit byggnad med en ovanlig historia och den enda i sitt slag utanför Thailand. Välkommen till Thailändska paviljongen i Ragunda!
Denna unika byggnad har en märklig historia som går mer än 100 år tillbaka i tiden. Vi får förflytta oss till 1897 när Kung Chulalongkorn besökte Sverige, och då även Ragunda, i en strävan att tillägna sig andra länders erfarenheter för att ge Thailand en modern struktur vilket ledde till många resor över hela världen.

I Thailand har Kungen alltid haft en särställning som är svår att förstå för svenskar. Vid ett tillfälle när jag frågade en thailändare hur denna kultstatus kommit till stånd tittade han undrande på mig med kommentaren, han är ju vår Kung. Kung Chulalongkorn var dessutom en av de mer älskade och beundrade kungarna, inte minst för att han initierade avskaffandet av slaveri i sitt hemland. Han var den femte kungen i sin släkt och kallades därför Rama V Chulalonkorn av Siam. Drygt hundra år senare påbörjades byggandet av paviljongen i Ragunda till minne av kungen.


Det var den svensk-norske kungen Oskar II som bjöd in Kung Chulalongkorn till den internationella konst- och industriutställningen i Stockholm. Kung Chulalongkorn var intresserad av den svenska sågverksindustrin och därför kom han att besöka denna plats. Här fanns utöver industrianläggningarna vacker natur med ljusa sommarnätter och ståtliga vattenfall. Sällskapet med Kung Chulalongkorn och hans söner åkte med sin egen lustyacht upp till Härnösand och fortsatte längs Ångermanälven till Sollefteå där man övernattade. Sedan fortsatte färden med häst och vagn på en dammig väg till Utanede och ångbåtsbryggan.

Hela vägen var dekorerad med det bästa som det sommarfagra Ragundadalen kunde åstadkomma. Mängder av människor hade kommit långväga ifrån för att se och hylla de exotiska gästerna. Av anteckningar gjorda av kungens handsekreterare framgår att det kungliga sällskapet kände sig mycket hedrade av folkets uppvaktning. Ångbåten Liden backade så ut från Edsets brygga, gjorde sin alltid farliga och välberäknade vändning mitt i det forsande vattnet, varpå Kung Chulalongkorn lämnade Ragunda kommun och fortsatte sin färd längst den vackra älven ner till Sundsvall. När den dammiga vägen vid Utanede rustats upp femtio år senare, påmindes man om den thailändske kungens besök och döpte vägen till Kung Chulalongkorns väg.

Långt senare, 1992, besökte en thailändsk dansgrupp Ragunda kommun och undrade varför vägen var uppkallad efter deras kung. De besökte platsen Kungen varit på och blev hänförda. 1993 bildades Föreningen Chulalongkorns Minne som blev första steget i bygget av paviljongen som påbörjades 1997. De vackra utsmyckningarna står den nuvarande thailändske kungens egna hantverkare för medan byggnaden i övrigt har uppförts av svenska byggnadsarbetare. Hela byggnaden med spiran sträcker sig 26 meter upp i luften och en stenmur av jämtländsk kalksten inramar den vita paviljongen.

Det här är den enda paviljongen i sitt slag utanför Thailand och inne i paviljongen står en staty i brons av Kung Chulalongkorn.


Det hålls ofta evenemang på området och är du i närheten skall du naturligtvis ägna platsen en stund. Något liknande hittar du vare sig i Sverige eller övriga Europa.

Har du varit här? Vad tyckte du om platsen? Kommentera gärna!
Var?
Vid Utanede efter väg 86 från Sundsvall mot Östersund.

GPS: N62°57'22", E16°40'45"

Thailändska paviljongens hemsida hittar du här.

Bo kan du exempelvis göra på Krångede naturcamping. Deras hemsida hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.