I Thailand har Kungen alltid haft en särställning som är svår att förstå för svenskar. Vid ett tillfälle när jag frågade en thailändare hur denna kultstatus kommit till stånd tittade han undrande på mig med kommentaren, han är ju vår Kung. Kung Chulalongkorn var dessutom en av de mer älskade och beundrade kungarna, inte minst för att han initierade avskaffandet av slaveri i sitt hemland. Han var den femte kungen i sin släkt och kallades därför Rama V Chulalonkorn av Siam. Drygt hundra år senare påbörjades byggandet av paviljongen i Ragunda till minne av kungen.
Det var den svensk-norske kungen Oskar II som bjöd in Kung Chulalongkorn till den internationella konst- och industriutställningen i Stockholm. Kung Chulalongkorn var intresserad av den svenska sågverksindustrin och därför kom han att besöka denna plats. Här fanns utöver industrianläggningarna vacker natur med ljusa sommarnätter och ståtliga vattenfall. Sällskapet med Kung Chulalongkorn och hans söner åkte med sin egen lustyacht upp till Härnösand och fortsatte längs Ångermanälven till Sollefteå där man övernattade. Sedan fortsatte färden med häst och vagn på en dammig väg till Utanede och ångbåtsbryggan.
Hela vägen var dekorerad med det bästa som det sommarfagra Ragundadalen kunde åstadkomma. Mängder av människor hade kommit långväga ifrån för att se och hylla de exotiska gästerna. Av anteckningar gjorda av kungens handsekreterare framgår att det kungliga sällskapet kände sig mycket hedrade av folkets uppvaktning. Ångbåten Liden backade så ut från Edsets brygga, gjorde sin alltid farliga och välberäknade vändning mitt i det forsande vattnet, varpå Kung Chulalongkorn lämnade Ragunda kommun och fortsatte sin färd längst den vackra älven ner till Sundsvall. När den dammiga vägen vid Utanede rustats upp femtio år senare, påmindes man om den thailändske kungens besök och döpte vägen till Kung Chulalongkorns väg.
Långt senare, 1992, besökte en thailändsk dansgrupp Ragunda kommun och undrade varför vägen var uppkallad efter deras kung. De besökte platsen Kungen varit på och blev hänförda. 1993 bildades Föreningen Chulalongkorns Minne som blev första steget i bygget av paviljongen som påbörjades 1997. De vackra utsmyckningarna står den nuvarande thailändske kungens egna hantverkare för medan byggnaden i övrigt har uppförts av svenska byggnadsarbetare. Hela byggnaden med spiran sträcker sig 26 meter upp i luften och en stenmur av jämtländsk kalksten inramar den vita paviljongen.Det här är den enda paviljongen i sitt slag utanför Thailand och inne i paviljongen står en staty i brons av Kung Chulalongkorn.
Det hålls ofta evenemang på området och är du i närheten skall du naturligtvis ägna platsen en stund. Något liknande hittar du vare sig i Sverige eller övriga Europa.
Har du varit här? Vad tyckte du om platsen? Kommentera gärna!
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.