Bild
Nästa artikel
TYSKLAND

Restips: Slottet Augustusburg

Publicerad 22 november 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
I närheten av Köln finns världsarvsklassade Schloss Augustusburg. Det är ett av de måsten som finns i Tyskland!
Vi närmar oss det grandiosa världsarvklassade slottet som syns på långt håll och ofta kallas kronan av bergen i Erzgebirge. Jaktslottet är nämligen placerat högst upp på ett berg, 500 meter över dalen, och byggdes av kurfursten (högsta titel efter Kejsaren) Augustus mellan 1568 och 1572. Det är svårt att inte bli imponerad och än mer spektakulärt framstod säkert slottet på 1500-talet, i synnerhet som det bara var ett jakt och sommarslott.

Idag är det till det yttre arkitektoniskt strikta Augustusburg ett av de vackraste renässansslotten i Centraleuropa och fantastiskt välbevarat. Detta trots att det inte ligger i dåtidens rikaste området i Europa. Hela slottet är som ett skolexempel på hur ett renässansslott skall se ut och fick flera efterföljare. 1922 omvandlades det till ett museum och oväntat i den här miljön hittar man en stor samling motorcyklar vilket har gett slottet ett udda namn i folkmun, motorcyklisternas slott. Men samlingarna innehåller även diligenser, ett jaktmuseum med en fågelsamling och en fantastisk banketthall. Några andra höjdpunkter är det så kallade aprummet, den 130 meter djupa brunnen, att höra slottsorgeln och se altartavlan föreställande kurfursten och hans familj målad av den jubilerande Lucas Cranach den yngre.

Slottet är uppdelat i två distinkta delar, en är kurfurstens privata del och den andra innehöll bostäderna för betjänter, kök, brunn och stallet som hade plats för 138 hästar.

De guidade entimmasturerna tar dig runt i denna häftiga miljö med flera sagliga avgångar, missa inte det! Dessutom finns ytterligare två besöksvärda slott i närheten, Scharfenstein och Lichtenwalde.
Var?
Slottet ligger i Brühl, efter väg 553 ungefär lika långt söder om Köln som norr om Bonn.

GPS: N50°49'42", E6°54'28"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.