Framför den blå Sigtunafjärden höjer sig Carl Gustaf Wrangels storslagna dröm i vitt i den frodiga grönskan. De karaktäristiska åttakantiga tornen ger karaktär åt slottet som visar upp sin vackraste sida mot vattnet. För Sigtunafjärden var 1600-talets E4. Det var här gästerna anlände och för den delen även andra som bara åkte förbi. Det imponerande slottet var Sveriges största privata palats och är även ett av Europas bästa exempel på barockens arkitektur. Byggandet, som pågick i över 30 år, sker under höjdpunkten av Sveriges stormaktstid och utstrålar både rikedom och makt. Det är inte förvånande att det blivit valt till Sveriges vackraste slott!
De som blev inbjudna möttes av en enastånde prakt. För när gästerna anlände bländades de av rikedomen i slottets finaste salar, med miljöer där det yppersta av tidens konsthantverk, måleri, möbler och textilier visads upp. På sjösidan glänste det som nu kallas Wrangelvåningen som var tänkt för representation och var man prominent gäst kunde man så småningom dra sig tillbaka till den mest förnäma gästsviten, Brahevåningen, och även där njuta av den för 1600-talet enastående lyxen.
Den här lyxen kan även dagens besökare njuta av, båda våningarna är öppna för besökare och vill du se mer av slottet finns det guidade turer till bland annat Wrangels rustkammare och den ofullbordade salen, den stora bankettsal som förblivit en byggarbetsplats sedan 1600-talet!
Redan 1676 tog familjen Brahe över slottet det i Sverige arkitektoniskt unika slottet när Wrangel dog. Trots att slottet inte ansågs som färdigbyggt kom Wrangelvåningen ändå att bevaras som ett minnesmärke över Carl Gustaf Wrangel redan under denna period. Brahevåningens interiör är i stället präglad av såväl 1700- som 1800-talens stilideal och de påkostade porträtten visar naturligtvis främst personer med koppling till slottets nya ägarfamilj Brahe. Skokloster är arkitektoniskt unikt i Sverige, och det finns inga påtagliga föregångare och inga efterföljare.
1967 förvärvades slottet av staten som började ett omfattande renoveringsarbete och sedan 1971 klassas Skokloster som ett statligt byggnadsminne. Här finns fler än 50 000 föremål, däribland en omfattande vapensamling som är en av Europas mest kända och porträttgalleriet med fler än 600 verk.
Nuförtiden anländer de flesta landvägen och det är imponerande nog. Den stora parken är välkomnande och det finns självklart både café och restaurang på området. Skoklosters slott genomför även många evenemang, titta närmare på deras hemsida som du hittar här.
Strax väster om Stockholm. Följ E18 mot Enköping, kör av vid Bålsta och följ väg 263. Skyltat sista biten. Från E4 svänger du av vid Knivsta.
GPS N59°42'11", E17°37'16"
Näraliggande camping hittar du här.
Många av er har säkert hört talas om Skoklosters bil och motormuseum som var ett av de allra äldsta museerna i Sverige med många mycket intressanta objekt. Tyvärr har detta museum lagts ned och nästan alla föremålen såldes till Automuseum i Simrishamn. Så vill du se samlingen får du bege dig dit.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.