Den vindpinade udden Grenen sticker ut i havet och skiljer Skagerak och Kattegatt längst norrut på Jylland. I skuggan av fyren och den nu övergivna försvarsanläggningen flockas turister i tusental för att känna den atmosfär som lockat så många kända konstnärer att vandra på de fantastiska stränderna och känna den saltmättade vinden svalka i sommarvärmen. Det är svårt att idag tänka sig det lugn som präglade området då men ljuset och naturens storslagenhet finns kvar. Då, det var främst på 1870- och 1880-talen när naturen var i det närmaste orörd för knappt 150 år sedan. Den konstnärskoloni som kom att kallas för Skagenmålarna lockades framför allt av det unika och speciella ljuset vid havet, det som var grunden för deras storslagna verk. Två av de mest kända och hyllade Skagenmålarna var Marie Krøyer (senare Krøyer Alfvén) och P.S. Krøyer. Men även författare som exempelvis Hugo Alfvén trivdes här. Idag beskådar du en del av Skagenmålarnas välkända verk på Skagens Museum och så kan du besöka deras favoritställe, Brøndums Hotel, där framför allt trädgården fångade deras intresse och den finns kvar i stort sett likadan som då eftersom den på 1920-talet donerades till Skagen-museet. Och maten på BrøndumsHotel håller fortfarande samma höga klass och låter sig väl smaka efter en promenad i Skagens mysiga samhälle.
Att du ska ta dig ut på Grenen är en självklarhet. Tycker du det är jobbigt att gå finns det ett litet tåg att ta till, Sandormen, då du även får en berättelse om kustlinjens föränderlighet. Och att stå längst ut på udden med vågorna som slår över fötterna är ändå lite speciellt.
Något annat som är speciellt för Skagen, men mindre känt, är örnreservatet i Bindslev. Här utfodras världens största örn, havsörnen, och du har goda möjligheter att till och med känna vinddraget från örnens vingar när de flyger tätt över dig. Här möter du även pilgrimsfalk och får lära dig om rovfåglar och hur dessa tas om hand i reservatet. En spännande upplevelse som du inte skall missa.
Alldeles i närheten ligger också den Tilsandede Kirken. Kyrkan, vars riktiga namn är St. Laurentii kirke, sägs vara uppförd under senare delen av 1300-talet. Sanddriften, som började på 1600-talet, nådde kyrkan i slutet av 1700-talet. Kyrkobesökarna blev till slut tvugna att gräva sig in till gudstjänsten och denna kamp varade till 1795 när kyrkan på kungens order stängdes. Kyrkosalen revs medan tornet fick stå kvar som minnesmärke. 1994 undersöktes området runt tornet för att se kyrkosalens utbredning. Röda pelare markerar i dag kyrkosalens och sakristians placering samt kyrkogårdens mur.
En annan lite udda plats är minigolfbanan, Dinogolf, som är Europas största med 18 hål.
Skagen, med sin blandning av turism, fiskeindustri och bohemiska livsstil är en pärla som du inte får missa när du är i Danmark! Vill du gå en guidad tur hittar du mer information här.
Du hittar våra restips samlade här.
Det finns ett antal parkeringsplatser i Skagen där du kan parkera dygnet runt men närmaste ställplats/camping är denna:
Galleri i Ålbæk, Hirtshalsvej 48, 9982 Ålbæk
GPS: N 57 36 23 E 10 24 59
Pris: 100 DKR
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.