Sannolikt har du hört talas om världens sju underverk och även om Mårbacka inte hör till dessa så är Mårbacka i varje fall framröstat av Fryksdalsbygdens tidning som ett av Sunnes sju underverk. Det är möjligt att det är rättvist att placera det på en hedrande andraplats i omröstningen för det är bara att konstatera att det är en besöksvärd plats.
Gårdens historia börjar i början på 1700-talet och ägdes från omkring 1720 av komministern Olof Morell och gick sedan i arv till två av hans efterträdare i ämbetet. 1793 uppfördes den gamla mangårdsbyggnaden och 1801 kom den genom arv i familjen Lagerlöfs ägo. Efter faderns död 1885 övertog sonen Johan gården, men han klarade inte av skötseln utan gick i konkurs. Han flyttade till USA och 1889 gick gården ur släktens ägo eftersom den var tvungen att säljas. 1907 köpte Selma Lagerlöf tillbaka huvudbyggnaden, vilken hon använde som sommarbostad, och 1910 kunde hon köpa tillbaka även skogen och jorden som ursprungligen hörde till med hjälp av den prissumma hon fick med Nobelpriset i literatur 1909. Efter att hon 1921-1923 låtit bygga om gården återstod dock inte mycket av hennes barndomshems ursprungliga utseende. Den ursprungliga rödmålade mangårdsbyggnaden utvidgades österut, en ny övervåning och vindsvåning kom till och den pampiga fasaden fullbordade ombyggnaden till en elegant och ståndsmässig herrgård efter ritningar av den erkände arkitekten Isac Gustaf Clason. Så som Mårbacka ser ut idag har det gjort sedan 1923 och här levde och verkade Selma fram till sin död 16 april 1940. I hennes testamente stod att gården skulle ägas och förvaltas av en särskild stiftelse och vara i skick som när hon dog och öppen för allmänheten. Så fick det bli och så är det än idag.
Men det var i det första rödmålade huset med fyra rum och kök och två gavelrum på andra våningen, som fjärde barnet, en flicka som fick namnet Selma, föddes den 20 november 1858. Ursprunget till gårdsnamnet Mårbacka antas komma från alla moror, eller måror som de också kallas, vilka är blommor som växte i mängder i backarna runt den plats där det första Mårbacka byggdes. Men det är inte den blomman som kommit att förknippas med Mårbacka, det är i stället en rosa pelargon som är högt älskad av måga pelargonfantaster.
Mot avgift kan besökare få en guidad visning av boningshuset, en tur som du absolut ska unna dig. I anslutning till gården finns en trädgård, ett café och en bokhandel. I ladugården finns en minnesutställning över Lagerlöfs liv och författarskap.
30 år efter att hon fått sitt Nobelpriset i litteratur 1909, sålde hon sin guldmedalj på auktion. Pengarna skänkte hon sedan till de drabbade i Finska vinterkriget.
"Pristagaren utses bland svenska eller utländska kulturarbetare, forskare, författare, konstnärer, musiker, representanter för teater, film, förlag, press m. m. Pristagaren skall ha anknytning till Selma Lagerlöfs författarskap eller de trakter, i vilken hon levat och verkat, eller företräda någon av de intresseriktningar, som var hennes."
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.