Det känns som om de små trähusen nästan omfamnar mig när jag promenerar runt i den fantastiska medeltida stadsmiljön. Jag hör stegen klappra mot de kullerstensbelagda gatorna, men det känns mer rätt att säga gränder.
Här är nära till allt. Till ån, till Göta kanal, till brunnsmiljön, blommorna, dofterna, de lekande barnen, småskaligheten och trivseln. Det här är miljöer jag älskar och som tyvärr inte är så vanliga i Sverige längre. De försvann till stor del i sextiotalets moderniseringsvåg och ersattes av en fyrkantig betongkloss i centrum. Ofta stod det Domus eller Tempo på skylten och lika ofta parades byggnaden med ett parkeringshus och breda charmlösa innerstadsgator. Även om orten var liten och sådant egentligen inte behövdes. Där det känns långtifrån så välkomnande att promenera.
Men så är det inte i Söderköping. Kanske därför som denna lilla stad betraktas som en pärla och drar till sig massor av turister. Och man förstår att vårda den idag ovanliga miljön för även om miljön är speciell så är utbudet av restauranger och butiker stort. Det här är en levande stad och inget museum. Det är en plats för leendet och livet och älskar man historiska platser så är detta häftigt!
Här ska du parkera på någon camping, varför inte på den centralt belägna ställplatsen med gångavstånd till allt, GPS är N 58° 28’ 48” / E 16° 19’ 46”, och njuta av stan en härlig sommarkväll. För i den här häftiga miljön kan jag inte tänka mig att det regnar. Det passar helt enkelt inte in i beskrivningen.
Söderköping har varit en betydelsefull handelsstad, hamn och kurort, alltihop med en lång historia. 1965 upptäcktes en runsten i Sankt Laurentii kyrka i samband med en omfattande restaurering och gissningsvis restes stenen omkring 1025. Stenen innehåller symboler och text som tyder på att området var präglat av kristendomen vid denna tid. Stormän och bönder som hade möjlighet reste runstenar för att markera sin maktposition, religion och goda rykte. Under 1100-talet och 1200-talet växte staden kraftigt och det var då den blev en betydande handelsplats. På den tiden kungligheterna hade lite mer makt så testamenterade Sveriges drottning Katarina Sunesdotter Söderköping till sin syster Benedicta och detta hände sig 1250. Under decennierna kring sekelskiftet 1300 var staden också ett maktcentrum av rang, jämbördigt med Stockholm. Här byggdes kyrkor och kloster, här kröntes kungar och drottningar och hit kom stormän från hela landet inför viktiga möten.
Men det tål att nämnas att makten även kantades av strider och elände. 1281 kröntes Helvig av Holstein till Magnus Ladulås drottning i Sankt Laurentii kyrka. Vid samma ceremoni utsågs deras son Birger till tronföljare men i samband med festligheterna brann flera hus ner. År 1302 var det Birgers tur att få kronan på sitt huvud i samma helgedom och hans drottning hette Märta. 57 år senare, på något som skulle kunna liknas vid en riksdag, omvaldes Magnus Eriksson till kung, efter att en tid fråntagits kronan av sonen Erik och 1436 slöts i Söderköping fred mellan Erik av Pommern och Engelbrekt. Söderköpings sista riksdag, vars ena syfte var att stärka hertig Karls position gentemot den regerande kungen Sigismund, hölls 1595, och därefter var väl i stort sett glansdagarna över.
Det är svårt att tänka sig en mer lämplig miljö för ett evenemang av den typ som Söderköpings Gästabud representerar. Ett årligen återkommande evenemang i Söderköping som jag och många andra verkligen uppskattar. Det är en mäktig känsla att gå runt i en medeltida stad där allt och alla lever medeltid. Älskar man häftiga och tidstypska arrangemang ska man inte missa detta som normalt hålls i månadsskiftet augusti/september! Då får du se uppvisningar på häst med lekar som var vanliga då, människor i medeltida dräkter och kan uppleva historiens vingslag på ett spännande sätt.
Men vad vore Söderköping utan Göta Kanal, detta ingenjörsmässiga mästerverk som kom på plats i slutet av 1800-talet och gjorde Söderköping på nytt till en centralt placerad ort. Du måste ta dig upp till kanalen där du hittar ett spännande glasscafé som kallas Smultronstället. Här serveras varje säsong 75000 liter glass och alla som äter denna sitter och tittar ut på båtarna som stillsamt glider förbi eller frustrerat väntar på slussöppningen medan du njuter av någon av de 60 olika alternativen på glassmenyn.
I samma veva som Göta kanal byggdes var Söderköpings brunn i ropet men hotellet grundades redan 1774, och platsens brunnsvatten blev vida känt för sin kurerande effekt. Men man kan undra vad det var som var kurerande. Vad sägs om Dr. Olof Lagbergs kallvattenkurer i början av 1800 talet?
Kl. 04.30 väckning, därefter ett kallt vattenlavemang
Kl. 11.00 Sittbad
Kl. 17.00 Ståbad
Kl. 21.00 Sittbad och inpackning, därefter sänggående
Kanske känns dagens SPA-behandling bättre så varför inte prova på en sådan när möjligheten finns och njut dessutom av hotellets park vid ån.
Hotellet är mycket välskött och ligger, naturligtvis, med gångavstånd till allt av intresse.
Hela denna charmiga stad är som en liten pärla som ligger i skuggan av Norrköping. Inget ont om Norrköping men... Varför inte göra en liten avstickare om du bor norrut och oftast tragglar E4an eller ännu bättre, kombinera med Gröna kusten och S:t Annas skärgård. För det är få platser som kan tävla med Söderköping i charm!
GPS: N58° 28' 36", E16° 19' 24"
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.