Nästa artikel
Restips: Riomaggiore i Ligurien
ITALIEN

Restips: Riomaggiore i Ligurien

Publicerad 5 oktober 2016 (uppdaterad 25 februari 2019)
Är det någon som vet hur paradiset ser ut? Kanske inte som Riomaggiore men ändå inte så långt ifrån om vi pratar om urban miljö. Det här är sinnebilden av Italien!

Vägen ringlar sig efter den sagolikt vackra kusten i Ligurien. Citronträden lutar sig mot vinden, havet är blått och solen nästan alltid närvarande. Vi är i norra Italien, vid medelhavskusten där klipporna reser sig ståtligt mot himlen och de färgglada husen dramatiskt klamrar sig fast i varenda klippskreva som finns. Åtminstone här i Riomaggiore eller förresten, även på en del andra platser. Och vill du bada stannar du bara till, möjligheterna känns som oändliga.

Varför någon har kommit på idén att bygga en stad på en plats som den här kan man fråga sig. Det kan knappast bli mer opraktiskt. Gatorna är ersatta av trappor, det är trångt och överallt sitter italienska damer på pallar utanför sina portar och gör mest ingenting. Åtminstone inte när de sitter där. Man kan tänka sig att det tär på krafterna att ständigt gå i trappor. Men för oss på besök blir det hela fantastiskt charmigt och utsikten slår det mesta.

Den för medelhavsförhållanden relativt turistglesa byn är byggd i en ravin vars branta bygata går från den pittoreska hamnen upp genom byn och kantas av charm. Här är hamnen är så liten att fiskebåtarna inte får plats utan får ställas upp längs den trånga bygatan. Men det är ingen som klagar, tvärtom imponeras de flesta av medelhavslivets lunk. Och stillheten under siestan.

Men siestan föregås av en måltid som du definitivt skall avnjuta i hamnen. Att fisk och grönsaker står på menyn är närmast en självklarhet, para det med ett immande glas vitt vin och avsluta med en svalkande glass som efterrätt innan ni beger er ut på en promenad på Via dell´amore, kärleksstigen. Att vandringsleden som förbinder Riomaggiore med Manarola heter kärleksstigen får inte avhålla någon från att gå den här spektakulära promenadvägen. Går man hela gör man av med fem timmar men vad gör det när man är på semester? Från Portovenere går det sedan båt tillbaka eller så går man bara en bit. Men Riomaggiore är en av Cinque Terre byarna och härifrån når man de övriga med tåg, båt eller som sagt till fots på fantastiska vandringsleder. För här har lokalbefolkningen i generationer bearbetat bergssluttningarna till de av vinrankor, citronträd och olivlundar fyllda terrasserna och det är dessa du passerar. Ta med en picknick-korg, duka upp under olivlundarna och njut av alla lokala läckerheter. Kan det bli bättre?

Att staden är turistgles beror kanske på att det saknas en sandstrand men istället finns här en stenstrand med kristallklart vatten öster om hamnen.

När kvällen kommer gör du som italienarna, sätter dig på någon av trattoriorna till långt in på natten med pizza, pasta, spaghetti frutti di mare och allehanda andra inhemska specialiteter på bordet. Mat är nämligen italiernarnas livsluft och våra pizzor är bara ett smakprov på alla läckerheter som finns. Det är därför du skall äta något lätt på dagen och gå kärleksstigen så du hinner bli rejält hungrig igen.

På morgonen tränger du dig fram genom kön till det lokala bageriet eftersom italienare inte har något begrepp om turordning och njuter av det med lite cemembert och parmaskinka. Spetsa med lite honungsmelon och bara njut av livet för här ska du inte ha bråttom.

Har du inte varit i den här delen av Italien tidigare har du något att se fram emot, för en anledning att förälska sig i Ligurien är landskapet. Har du bara varit på den platta och turisttäta Riminisidan av Italien tidigare och gjort tummen ned ska definitivt ge Italien en andra chans här. För Ligurien är något helt annat. Och följer du vägen mot Genua åker du den berömda Via Aurelia där du precis som innan du kom till Riomaggiore återigen möts av den dramatiska utsikten över det liguriska havet och det landskap som domineras av olivlundar, grönskande berg, bougainvillea och cypresser. Och härliga små orter som Riomaggiore. För det är nog fel att kalla den en stad ändå.

Den här delen av Italien är i sanning en fröjd för både kropp och själ. Att hitta något motsvarande hemmavid lär bli svårt.

Var?

Efter väg 370, öster om Genua. Det finns ingen camping i Riomaggiore.

GPS: N44°05'56", E9°44'20"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.