Nästa artikel
Restips: Olympia
GREKLAND

Restips: Olympia

Publicerad 25 oktober 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Som få andra länder erbjuder Grekland historiska monument och det mest levande är kanske Olympia, moderplatsen för dagens olympiska spel.

Jag känner vördnad när jag omgiven av doften från de vårblommande apelsinträden går nerför backen mot ingången till en av världens mest legendariska platser. Platsen jag är på väg att besöka är Olympia, ursprungsplatsen för det många vallfärdar till än idag, men då till en annan plats där fortsättningen på de spel som fått namn efter denna grekiska plats hålls vart fjärde år. 

Ursprungligen var helgedomsområdet kringgärdat med en mur och delvis omgivet av pelargångar. Hade jag kommit hit på den tiden hade jag mötts av Zeus nästan kvadratiska heliga lund Altis där det stora ovala Zeusaltaret var placerat i mitten. Jag kan bara ana hur dåtidens sofistikerade civilisations medborgare kände sig när de klädda i sina klaina och peplos  rörde sig mellan påkostade tempel och de 3000 statyer i både marmor och brons man tror fanns här. Olympia hade förmodligen större rikedom av monumentala konstverk än någon annan grekisk ort under den klassiska tiden. Det måste ha varit en mäktig känsla för dem och det är en mäktig känsla för mig.

Bortanför lunden låg det 64 meter långa Zeustemplet, Olympias förnämsta tempelbyggnad som dateras till 470 f.Kr. och bara tog femton år att bygga. Det var här Fidias legendariska mästerverk, kolossalbilden av Zeus, var placerad. En bit norr om Zeustemplet låg Heratemplet som är ett av de äldsta kända exemplen på grekisk tempelbyggnadskonst, byggt omkring 600 f.Kr.

Det är en storslagen plats jag går runt i och försöker förstå hur det var när platsen var på sin höjdpunkt runt 500 f.kr. och Stadion och Hippodromos befolkades av atletiska greker. Visserligen är ursprunget till spelen höljt i dunkel men de första spelen hölls 776 f.kr. och de hölls vart fjärde år till 393 e.kr. Men även dagens lämningar lämnar få oberörda. Platsen är säkert vald med omsorg med de vackra bergen som omgärdar den. Oavsett om man är intresserad av vare sig historia eller idrott så fyller Olympia besökarna med vördnad. Inte minst museets samlingar är imponerande och kan du besöka den på våren när allt blommar är det en förunderlig plats!

Var?
Öster om Pirgos efter väg 9 på Polyponesos.

GPS: N37°38'16", E21°37'47"

Näraliggande camping hittar du här.
Hyra husbil
Vill du inte köra hela vägen till Grekland finns möjligheter att hyra husbil på plats. I Athen hittar du flera företag, ett av dem är detta.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.