Vatten har alltid varit en viktig förutsättning för Falu Gruva som på 1600-talet var Sveriges största och modernaste arbetsplats. Vatten användes för att bearbeta malmen i någon av de omkringliggande hyttorna och för att driva pumpar och vattenhjul. Sedan 2001 är Falu Gruva, staden och det omkringliggande bergsmanslandskapet med på Unescos världsarvslista, platser så märkvärdiga att de ska bevaras och vårdas för all framtid.
Som ett led i bevarandeplanen har gamla vattenleder i anslutning till Falu Gruva röjts fram med stigar och forvägar som inbjuder till kortare och längre vandringar. Totalt handlar det om tre mil vandringsled fördelade på fyra slingor, alla väl skyltade och med tillgång till parkering.
- Projektet har varit intressant att arbeta med ur flera aspekter, inte minst med tanke på det sätt som kultur- och naturvärden förenas utmed med de gamla vattenlederna till gruvan. Här kan besökaren uppleva både anlagada dammar, bergsmansgårdar och spännande hyttmiljöer. Utmed lederna finns både ålderdomliga odlingslandskap med mängder av odlingsrösen och djupa barrskogar rika på naturvärden i form av ett rikt fågelliv och olika växter och svampar, säger Olle Lind, antikvarie på Länsstyrelsen Dalarna.
Christina Staberg, samordnare för Världsarvet Falun, ser de möjligheter projektet ger för att lära sig mer om en intressant del av Sveriges historia:
- Friluftsturism är stort i Dalarna och här ges besökarna fantastiska möjligheter till rekreation vår, sommar och höst. Dessutom finns information på flera språk, rastplatser, slogbodar och en del av vandringsleden är handikappanpassad.
GPS: N60°36'32", E15°32'04"
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.