Nästa artikel
Restips: Meteora
GREKLAND

Restips: Meteora

Publicerad 2 november 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Den breda serpentinvägen leder mig upp till en plats mitt i himlen, en plats där klostren klistrats fast på några märkligt formade bergstoppar på ett närmast overkligt sätt. Men det är på riktigt här i Meteora!
Att beskriva Meteora är som att försöka beskriva en färg. Det blir bara tafatta försök eftersom en plats som den här gör sig bäst i verkligheten men är det någon plats som skulle kunna liknas vid Edens lustgård borde det vara Meteora. För efter varje kurva uppenbarar sig någon ny fantastisk vy där något av klostren desperat klamrar sig fast med delar av byggnaden fritt hängande i luften.

Hur dessa 24 kloster kunde skapas för åtskilliga århundraden sedan får närmast ses som en gåta och något du bara kan uppleva på några få platser i världen. Ingen vet riktigt när de började byggas men för knappa 1000 år sedan var platsen etablerad som en klosterenhet med Theotokos-kyrkan (Guds mor) i centrum. Än idag är sex av klostren öppna för besökare men det är ingen mening med att försöka hinna med alla, i så fall finns ingen möjlighet att njuta av det spektakulära landskapet. Mitt förslag är att besöka nunneklostret Agiou Stephanou och munkklostret The Holy Monastery of Great Meteoron och stanna ofta där du tycker utsikten är extra tilltalande vilket blir oftare än du anar.

Men platsen har varit bebodd längre än det funnits kloster. Theopetragrottorna en halvmil söder om Meteora var bebodda för 5000 år sedan och där finns Greklands äldsta människoskapade lämningar, en stenmur som skyddar ingången till en grotta.

Redan innan man svänger av den natursköna E92:an som följer den kristallklara floden är landskapet ovanligt tilltalande. Men den närmast overkliga känsla som sköljer över en när det första klostret uppenbara sig högt uppe på en bergstopp får de flesta turister att både dra efter andan och stanna på första bästa plats för att låta kameran gå varm.

Men de begår ett misstag eftersom det betagande landskapet bara blir mer och mer förtrollande ju längre upp man kommer och det gäller att ha mycket minnesutrymme för att kunna fånga allt i ett landskap i skuggan av Pindos nationalpark som hyser både varg och björn. Att landskapet dessutom ändrar karaktär beroende på hur ljuset faller gör varje tur upp till klostren unik.

När man kommer en bit upp kan man välja på att åka till vänster och till höger. Det rätta är att välja båda. Efter att ha valt det högra alternativet först finns det flera utsiktspunkter som bör besökas och vägen slutar vid det besöksvärda nunneklostret  Agiou Stephanou. Du kommer inte att tycka att du kör vägen två gången eftersom vyerna blir helt annorlunda beroende på färdriktningen. När du är i korsningen igen kör du den andra vägen och får återigen dra efter andan ett antal gånger. För Meteora är inte bara en unik plats när det gäller Grekiskt klosterliv utan även en otroligt vacker plats där utsikten över den gröna dalen med dess upp till 550 meter stupande sandstensklippor skapar en närmast unik naturtyp. Att området hör till de UNESCO-klassade lär inte förvåna någon som varit här.
Var?
Mellan Grevena och Karditsa efter E92.

GPS: N39°43'18", E21°38'01"

Näraliggande camping hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.