Har du tur så kommer du så nära så att du kan se bisonoxarna så här med ett lätt teleobjektiv

Nästa artikel
Restips: Möt en bison på Bornholm
DANMARK

Restips: Möt en bison på Bornholm

Publicerad 13 maj 2014 (uppdaterad 19 maj 2014)

Har du tur så kommer du så nära så att du kan se bisonoxarna så här med ett lätt teleobjektiv

Det är nog inte många som förknippar Danmark med bisonoxar men på Bornholm pågår ett projekt att introducera dessa i skogarna runt Almindingen.
Det sista området i Europa där vilda bison lever är i gränstrakterna mellan Polen och Vitryssland i ett naturreservat som heter Białowieża. Även om det finns spridda kolonier även söderut lever europeisk bison på lånad tid men nu tas det krafttag för att ändra på detta och Bornholm är en del av detta projekt. När det var som sämst, efter första världskriget, antas det bara funnits ett dussin viltlevande djur kvar men dagens nivå på 2000 är fortfarande för liten. Målet är på 5000 djur i en korridor från polsk/litauiska gränsen ner genom Europa till Karpaterna och det diskuteras även utplaceringar i Sverige. Idag finns det cirka 2 100 vilda visenter och knappt 1 400 i djurparker. Det finns vilt levande visenter i nio europeiska länder, men inga i Sverige.

När du närmar dig skogen Almindingen och kör över färisten befinner du dig i hägnet och bisonoxarnas värld. Den här världen började skapas i juni 2012 när de första europeiska bisonoxarna släpptes fria efter sin transport från Białowieża. Urvalsprocessen av vilka individer som ska få leva här är delikat, antalet vildlevande individer är lågt och gränsen för inavel är hela tiden påtaglig.
 

En donation från Villum Foundation har gjort det möjligt att genomföra det här projektet där bisonoxarnas bidrag är att utveckla både floran och faunan i skogarna på Bornholm. Som med alla djur interagerar djuren och dessa stora djur kommer att böka, trampa och rumstera runt på ett sätt som skapar nya förutsättningar för andra djur och växter att återetablera sig i den nya miljön. Här kommer inte heller någon modern skogsvård att bedrivas vilket gör att fallna döda träd blir hem för andra arter av insekter som i många andra liknande biotoper. I Skåne finns ett liknande tankesätt i Forsakar.

På Bornholm kommer djuren att fortsätta att leva som vilda djur, det här är ingen djurpark, och därför utfodras inte djuren annat än i mycket speciella fall. Det är fantastiskt att se de här stora djuren i den här skogsmiljön och om du har tur, möjligheten är ungefär 50/50, får du se dessa imponerande djur. De är ganska skygga och skall du ha någon möjlighet att se dem måste du röra dig både tyst och lugnt, annars tar de till flykten innan du kommit tillräckligt nära, och av hänsyn till djuren tillåts inte turisterna följa efter dem.

Det finns flera möjligheter att uppleva djuren men du får inte gå runt i hägnet på egen hand. Det finns dels gruppvisningar men även familjevisningar för den som vill kosta på sig lite extra. Självklart är det lättare att få syn på hjorden på ungefär 15 djur om inte turisterna kommer i en stor grupp. I dagsläget kan man nog hävda att just här är sannolikheten allra störst i Europa att få se vilt levande bison, eller visent som den också kallas. Och det är absolut att rekommendera att komma hit för att uppleva dessa magnifika djur!

Europeisk bison är anpassad till ett liv i skogsmiljö, till skillnad från amerikansk bison som föredrar öppna ytor. Den europeiska är något smalare och högre än sin amerikanska kusin och har därför lätare att röra sig i skogsmiljön.  Bison räknas inte som aggresiv och det finns därför anledning att tro att projektet inte kommer i konflikt med befolkningens önskemål, tvärtom kan det tillföra yterligare en dimension till den turistberoende ekonomin på Bornholm som årligen tar hand om ungefär en miljon turister på en befolkning på ungefär 40 000.

Det är det danska naturvårdsverket som är ansvarig för projektet.

Projektet
Under en femårsperiod kommer bisonoxarna att hållas i ett ungefär 200 hektar stort hägn vid Svinemosen i närheten av Almindingen. När de fem åren har gått kommer det att beslutas om stänglet ska rivas så att bisonoxarna i så fall kan röra sig fritt över hela Bornholm. Självklart kommer det att krävas att befolkningen stöder ett sådant beslut.
Läs mer om projektet med Europeisk bison på www.bisonbornholm.dk
Fakta om bison
Klass: Däggdjur
Ordning: Partåiga hovdjur
Familj: Slidhornsdjur
Livsmiljö: Lövskog
Levnadssätt: Kor i grupp, tjurar ensamma
Föda: Gräs, örter, blad, ekollon
Kroppslängd: 250 - 270 cm
Mankhöjd: 180 - 195 cm
Vikt 800 - 900 kg (tjur), 500 - 600 kg (ko)
Dräktighetstid: 8 - 9 månader
Antal ungar:1 - 2/kull
Livslängd: 20 år
Hotstatus: sårbar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.