Nästa artikel
Restips: Linnés Råshult
SMÅLAND

Restips: Linnés Råshult

Publicerad 22 april 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Gillar du att komma till historiska platser så är Linnés Råshult ett måste. Det var här Carl von Linné föddes och här skapades hans intresse för naturen. Här hittar du det genuina svenska 1700-talet!
Det är lätt att förstå att Carl von Linné blev intresserad av botanik när man vandrar runt i Linnés Råshult. Här möter du välplanerade odlingar och prunkande trädgårdar, allt uppbyggt i 1700-talsstil för att återspegla tiden då Carl von Linné levde här. Förutom att lära dig om Carl von Linnés födelseplats kan du vandra i det stora kulturreservatet, smaka på smultronen eller besöka fåren. Det ekologiska kaféet erbjuder hembakade kakor och hemlagade luncher med råvaror från gården.

Den 23:e maj 1707 föddes Carl Linneaus i Råshult i Småland, ungefär en mil norr om Älmhult. Här ligger den natursköna Linnébygden, med miljöer som en gång formade den unge Carl till den botaniker, läkare och vetenskapsman han blev. Nu återskapas trädgårdarna från hans tid och du kan besöka kulturreservatet året om.

Det var Carls far Nils som väckte intresset för odling och växternas namn. Carl hade i hela sitt liv ”ett lidelsefullt intresse för namn” tack vare att fadern förmanade honom att komma ihåg namnen på växterna, annars fick han inte lära sig några nya namn. Linné skriver 1741

-Trädgården, som min Far, Kyrkoherden Herr Nils Linnaeus här anlagt, hade flere slags örter, än någon trädgård i Småland haft, och denne trädgård har med modersmiölken inflammerat min hog med outsläckelig kärlek til örter.

I reservatet i Råshult finns en liten trädgård som heter Carls trädgård som vänder sig till de yngsta besökarna. Här kan barnen leka och lära bland växter och figurer och kanske smaka på ett moget smultron.
Förutom Carls trädgård finns här lustgården, örtagården, kålgården, humlegården och krikonlunden. En guidad tur leder dig genom växter, frukt och blommor. Guidningar och föreläsningar erbjuds regelbundet under säsongen.
Växtligheten är som frodigast i juli och augusti, men Råshult är väl värt ett besök hela säsongen. I maj blommar vårblommor med vitsippor och liljekonvaljer. I juni kommer sedan granspiran, svinroten och jungfrulinet och runt midsommar blommar orkidéer och pioner. Första delen av juli är ängarna som ljuvligast med slåttergubbe, ängsskallra och den lilla blåklockan.

På kaféet följer man årstidernas gång. När det skördas som bäst blir därför lunchbuffén extra smakrik och överdådig. Allt är tillagat från grunden. Så bönorna som du nyss beskådade ute i trädgårdarna ligger nu på tallriken för avsmakning. Mer lokalproducerat blir det knappt! Här är också både kaffet, glassen och kakorna ekologiska. Det blir på något sätt ännu härligare då, när du fikar under äppelträden i kaféträdgården. Regnar det kan du sitta inne i vinterträdgården.
Att äta lunch eller ta en fika på Linnés Råshult ska vara en tydlig förlängning av upplevelsen man får i hela kulturreservatet. En kulinarisk njutning såväl som en vacker och ekologiskt hållbar helhet.

Det finns guidade visningar men dessa har inga fasta tider.  Se vidare på Linnés Råshults hemsida. Texten från Linnés Råshult.
Var?
Efter väg 23, strax norr om Älmhult

GPS: N56°37'05", E14°12'10"

Näraliggande camping hittar du här och den har GPS N56°34'07", E14°07'55"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.