Nästa artikel
Restips: Lech Zürs am Arlberg ­ ­– vandringar utöver det vanliga
ÖSTERRIKE

Restips: Lech Zürs am Arlberg ­ ­– vandringar utöver det vanliga

Publicerad 15 maj 2015 (uppdaterad 25 februari 2019)
Träning eller avkoppling? På vandringssemester i Lech Zürs am Arlberg slipper du välja. Storslagen natur med alptoppar i sommarskrud, porlande bäckar och frodiga dalgångar får du på köpet.

Hundratals kilometer av vackra vandringsleder omgärdar charmiga Lech Zürs am Arlberg i västra delen av Österrike. På vinterhalvåret är de två grannorterna Lech och Zürs populära skiddestinationer. Nu upptäcker allt fler det vackra alplandskapet under sommartid. Här ligger fokus på naturupplevelse, träning och välmående.

Allra bäst upplevs området till fots. Terrängen passar såväl nybörjaren som den mer erfarne vandraren. Barnfamiljen, kompisgänget eller pensionärsparet – i Lech Zürs hittar alla en vandringsrutt anpassad efter sina önskemål och förutsättningar.

Den 125 kilometer långa Lechweg är en av de mest omtycka vandringslederna och har fått kvalitetscertifieringen ”Leading Quality Trail of Europe” av den europeiska vandringsföreningen, European Ramblers Association (ERA). Färden utgår från Lech där floden med samma namn har sin porlande källa vid Formarinsee. Leden följer sedan floden Lechs vindlande väg upp till Füssen i tyska Bayern. Med sin kuliss av majestätiska alptoppar, djupa skogar, kristallklara bäckar och mäktiga vattenfall är Lechweg en hisnande naturupplevelse. På vägen passeras Österrikes längsta hängbro och sagolika slott, bland annat Neuschwanstein som Ludwig II lät bygga och som sägs vara förebild för Disneys Törnrosaslott.

Området är också ett av Europas sista vilda flodlandskap. Floden Lech frambringar en rik flora och fauna med mängder av orkidéer och Europas största stam av stenbockar. Lechweg sammanbinder tre regioner och två länder och deras historia och traditioner. Beroende på kondition och erfarenhet görs vandringen på sex till åtta etapper. Alla etappmål kan nås med bil, buss och tåg och den som vill slippa bära kan enkelt och bekvämt få sin packning transporterad mellan dem.
Läs mer på: www.lechweg.com

Vandringsleden Der Grüne Ring (”Den gröna linjen”) kombinerar naturupplevelse med en spännande, mytisk sagovärld i modern tappning. Författaren Daniela Egger har skrivit underhållande berättelser utifrån regionala fantasifigurer och legender. Berättelserna finns att läsa på en rikt illustrerad vandringskarta och kompletteras längs vägen av olika installationer och träskulpturer av skulptören Daniel Nikolaus Kocher. Natur möter kultur och skapar en unik vandringsupplevelse.

Lika roligt för stora som små är vandringsturen med gåtor som hör till Der Grüne Ring. För att lösa gåtorna måste det klättras, trampas, metas, pumpas och snurras. När uppdraget är slutfört väntar en terrass med underbar utsikt och en fullspäckad vattenlekpark. Perfekt för barnfamiljen!
Läs mer på: www.lech-zuers.at

På leden Tannberg Themenweg går vandringen i walsernas fotspår ­– folkgruppen som kom till regionen för 700 år sedan. Upptäck den gamla alpkulturen och besök flera hundra år gamla, karakteristiska walserhus.
Läs mer på: www.tannberg.info

Alla vandringsleder finns utsatta på en detaljerad och lättnavigerad digital karta. Här hittar du även information om allt som området har att erbjuda i form av boende, mat, dryck, kultur och aktiviteter.
Läs mer på: www.lech-zuers.at

Den som söker en större fysisk utmaning än en vandring får också sitt lystmäte i Lech Zürs. Hit kommer löpare från hela världen för att springa med det mäktiga alplandskapet i bakgrunden. Ett höghöjdsområde med flera löparslingor samt en hinderbana ger ideala träningsförhållanden och den klara, friska alpluften i kombination med den höga höjden bäddar för bra resultat.

Här finns även ett fitnesscenter på 580 kvadratmeter, utomhusbad och en multisportanläggning för bland annat fotboll, volleyboll och badminton. I Lech Zürs am Arlberg finns helt enkelt något för alla som vill ladda batterierna och kombinera sin semester med träning och hälsa.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.