Nästa artikel
Restips: Lübbenau
TYSKLAND

Restips: Lübbenau

Publicerad 28 mars 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
I norra Tyskland hittar du den mindre välkända pärlan Lübbenau. Den ovanliga och världsarvsklassade miljön är som ett Venedig och inkluderar även ett utomhusmuseum.

Efter ett besök i den gamla staden tar jag mig ner till den traditionella tyska båten (Kahn) för en tur på kanalerna. Målet är Lehde, en by som ligger tre kilometer öster om Lübbenau’s hamn. Man kan visserligen även både gå och cykla dit men det vore en synd att göra det när man befinner sig i ett vattenlandskap där båten är det naturliga transportmedlet. Sedan mitten på 1800-talet är Lübbenau känt som staden med båtarna. De traditionella träbåtarna har alltid varit viktiga för invånarna i den annars på grund av allt vatten ganska oframkomliga skogen. Styrmannen hanterar båten med en ungefär fyra meter lång åra genom denna för den oinvigde förvirrande labyrint av vattenvägar. Det är gott om båtar, ungefär 300 ser till att du kan komma till de fem olika platser där dessa lägger till. Det finns både längre och kortare turer och det finns mysiga restauranger att stanna till vid om du väljer en längre tur.

Lehde är ett utomhusmuseum med uppbyggda tidsenliga miljöer som blir ett trevligt och intressant avbrott i båtturen.

Men även om byn är intressant är det den speciella miljön med alla kanaler som är det mest intressanta. Vi är i utkanten av världsarvsklassade Spreewald och Lehde kallas ofta för Spreewalds Venedig, och de med rätta. Här kan du utforska den unika naturen på många olika sätt. Många utnyttjar det tillbakalutade sättet med en sorts stor gondol men gillar du att paddla kanot har du oanade möjligheter på Spree som även flyter genom Berlin. Gillar du inte att färdas på vatten tar du i stället en promenad genom skogen. Du kommer säkert att upptäcka varför just denna skog har fått världsarvsklassning med sin enorma variation i både flora och fauna. Det finns även andra tematurer och gillar du att fiska kan du exempelvis bege dig ut på en sådan tur, kanske en fototur eller varför inte en historisk tur, det finns en hel rad olika möjligheter. Får du för dig att åka utan andra turister kan du även hyra en båt för en specialdesignad tur.

Men även Lübbenau betraktas som speciell och kallas av vissa för områdets gömda pärla. Som många andra städer i Tyskland har stadskärnorna inte omformats som vi är vana vid här i Sverige så i de vindlande gränderna gömmer sig otaliga små restauranger men även Brandenburg's minsta bryggeri “Babben”. Är du extra intresserad av historia lämpar sig Spreewald-Museumet för ett besök där du kan se en utställning som sträcker sig 100 år tillbaka i tiden.

Är du i närheten skall du absolut sätta av en dag här!

Var?
Mellan Berlin och Dresden efter A36

GPS: N51°51'44", E7°12'52"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.