Det var Karl XI som gav order om att anläggningen skulle byggas för att skydda örlogsstaden Karlskronas södra inlopp. De första artilleripjäserna var på plats i juli 1680 och därmed var byggnationen av denna numer världsarvsklassade anläggning igång på allvar. Det fanns dock ett försvar av platsen redan innan dess och den äldsta bevarade byggnaden är Kruthuset vars yngsta del stod färdigt år 1736.
Karlskrona fort skall placeras in i en tid när örlogsbaserna spelade en betydelsefull roll för ett lands försvarsförmåga. Storleken på ett lands flottstyrka var en maktfaktor i europeisk politik och Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av de örlogsbaser som finns i hela Europa.
De bastanta stenmurarnas block kommer från stenbrott i Kristianstad, Landskrona och Helsingborg. Kungsholms fort är dock inte ensamt utan får ses som en enhet ihop med Drottningskärs kastell, som ligger på grannön Aspö, och befästningarna började byggas samtidigt. Meningen var att de två befästningarna tillsammans skulle utgöra ett gott skydd för den 1 200 meter breda inseglingsleden mellan de två öarna.
Den stora utmaningen kom dock innan Kungsholms fort var färdigt när det stora nordiska kriget bröt ut år 1700. Inte ens när freden kom 21 år senare stod anläggningen färdig och det skylldes på pengabrist. I den rapport som befästningskommissionen upprättade 1724 kan man dessutom läsa att Kungsholmen på grund av dåligt underhåll var mycket förfallen. Så innan fortet stod färdigt påbörjades en renovering och det skulle dröja till 1788 innan anläggningen ansågs som klar. Året efter blockerades Karlskrona av den ryska flottan, men det blev aldrig någon strid.
1820 var det redan dags för en omfattande modernisering och i samband med den ombyggnaden fick anläggningen status som fästning.
1873 var det dags för nästa ombyggnad i och med att den räfflade kanonen dök upp på slagfälten. Denna tekniska utveckling, då den gamla massiva rundkulan av järn byttes ut mot spetsiga explosiva projektiler, gjorde att man snabbt och relativt enkelt kunde skjuta sönder även tjocka stenmurar. I denna veva byttes kanonerna ut och även utrustning som avståndsmätare och strålkastare installerades.
Men historian till trots, det är en spännande plats på fler sätt. Här finns även en mycket speciell park, placerad innanför murarna i mitten på holmen, som anlades på 1870-talet. Innan parken fanns användes platsen som exercisplats men numer är denna park fylld av träd och växter från alla världens hörn. Parken har blivit en plats där växter som tagits hem av flottans fartyg, inte minst av HMS Karlskrona under svenska flottans långresor, har fått ett nytt hem.
En annan spännande anläggning är mareografen. Denna vattenståndsmätare byggdes 1886 och har till uppgift att kontinuerligt registrera havets variationer. Stationen ingår numer i SMHI:s nationella stationsnät och är i drift.
Det finns guidade turer och mer information om dessa hittar du på Kungsholms forts hemsida som du hittar här.
Näraliggande camping hittar du här.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.