Bild
Nästa artikel
POLEN

Restips: Krakow

Publicerad 22 oktober 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Krakow, Polens tidigare huvudstad har en gammal stadskärna som överglänser de flesta medeltida städers. Här njuter du av fantastiska byggnader som är mer än 1000 år.
Den medeltida arkitekturen omsluter oss när vi närmar oss europas största medeltida marknadsplats i världsarvsklassade Krakow, Polens forna huvudstad och den mest kända gamla staden i Polen. De äldsta delarna av Stare Miastro, den gamla stadskärnan, är ungefär 1000 år gamla med åtskilliga historiska byggnader och de vi går in i har fantastiska interiörer. Det tidigare kungliga polska palatset, med vissa delar byggda på 900-talet, ligger på kalkstensklippan Wawel som ligger vackert vid Wisla. Här finns utöver det kungliga palatset flera andra historiska byggnader och den rika historien syns inte minst i den gotiska katedralen som var den kungliga familjens viktigaste kyrka och platsen för de kungliga gravplatserna. Fram till 1596 var Krakow Polens huvudstad och vi pratar om ett stort rike som sträckte sig ända till Svarta havet.

Denna gamla stad är som ett tidsdokument, tagen ur sitt sammanhang och flyttad till vår tid. Den fascinerande historian visar upp byggnader från olika epoker som kyrkor, spiralformade gotiska torn, spännande bakgator och myllrande torg. Ett av dessa spännande platser, Kazimierz, är den historiska judiska stadsdelen som hyste en stor judisk befolkning fråm 1300-talet fram till andra världskriget och där finns flera synagogor. Men oavsett var du väljer att promenera runt i Stare Miastro är det fullt av mysiga ställen att stanna till på och njuta av miljön. För ovanlighetens skull är stadens gatunät inte särskilt vindlande utan är byggt i fyrkantiga kvarter vilket gör det lite enklare att orientera sig. Universitetet, grundat 1364, är Polens äldsta och bland Europas äldsta och här har Copernicus studerat.

Det medeltida Krakow omgavs av en tre kilometer lång stadsmur med 46 torn och sju stadsportar. Stadsmuren omgavs dessutom av en vallgrav som fylldes ut på 1800-talet och är numer det som kallas Planty park och det mesta av stadsmuren är borta.

Stare Miastro var bland de första platser som togs upp på UNESCOs världsarvslista och efter Polens kuvade historia har staden åter blivit den kulturellt viktigaste staden där invånarna har en obändig kärlek till nöjen som musik, poesi och teater.
Var?
Krakow ligger i södra Polen.

Campingarna ligger något utanför staden och en av dessa hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.