Nästa artikel
Restips: Komstad Kvarn och Café
SMÅLAND

Restips: Komstad Kvarn och Café

Publicerad 7 juli 2014 (uppdaterad 8 juli 2014)
Denna hantverksby med anor från 1300-talet är den perfekta platsen att koppla av på. Gå runt bland de gamla byggnaderna, gå ut på ängarna eller ta en kopp kaffe och bara njut!

När du kommer till Komstad är du i ett härligt lummigt område som flyttar dig tillbaka till början av 1900-talet med lanthandel, kvarn, ramsåg från 1871 som drivs med vattenhjul och dessutom en smedja. Lanthandeln ser ut som när den stängdes 1975, har kvar sin inredning och till och med en del varor. Jag kan tipsa om att de har både älggrässaft och  granskottssirap. Därutöver finns en unik  kvarnstensfabrik.

Redan 1370 nämns Komstad första gången i en handling då Benkt i Nyböle överlåter sin ”quaern ij Kambstadhum” till ett par bröder som han varit förmyndare för. Kanske hade den funnits här i ett par, tre hundra år eller sedan någon som sett en vattendriven kvarn fört med sig nyheten hem till Komstad. Den tidigaste historian har fallit in i glömskans värld.

Efter hand tillkom flera kvarnar och 1697 beskrivs tre små husbehovskvarnar samt en tullkvarn där man malde åt allmänheten. Den sistnämnda var föregångare till den nuvarande kvarnen.

1871 uppfördes kvarnen på sin nuvarande plats även om den då bara var en våning, de båda andra byggdes år 1928. Det var ett rejält och välgjort bygge så både stengrund och virke är helt oskadade än i dag. 1988 renoverades och målades kvarnen om och nu tillhör den de vackraste bruksbyggnaderna i trakten.

De små kvarnarna är försvunna för länge sedan och den större har flyttats åtminstone ett par gånger och låg tidigare längre norrut, en bit ovanför ön Kringlan, vilket man ännu kan se spår av. Senare var den placerad norr om landsvägen, där nu cirkelsågen ligger.

Alltsedan vikingatid och fram till 1800-talets slut maldes mycket mjöl på skvaltkvarnar eller enfotakvarnar. En skvaltkvarn är en handkvarn  som försetts med vattendrivning. I slutet av 1600-talet fanns inom det område som nu är Sävsjö kommun ungefär 150 skvaltor. Bara i Komstad fanns fyra stycken men idag finns inga skvaltkvarnar kvar, inte ens några rester av dem. Men här nybyggdes en skvalta 1992 för att kunna visa även denna malteknik. Ibland är den i gång och snurrar och skvätter.

Kvarnen var något av ett centrum i bygden. Alla behövde få säden mald och där var ständigt liv och rörelse. Fram till början av 1960-talet maldes både brödmjöl, havrekross och svinmjöl här. Efterhand minskade efterfrågan då bönderna skaffade sig egna gröpkvarnar och sommaren 1981 upphörde verksamheten. Men trots det står kvarnen kvar, välhållen och fin, med kvarnstenar, siktar, valsverk, kross och alla andra maskiner och inventarier i fullt brukbart skick. Hantverksbyn består dock av mer än denna kvarn och här hittar du en ursprunglig hantverksby som håller öppet mellan klockan 13 och 20 (stängt måndagar).

Vad passar sig bättre än att i en hantverksby med många kvarnar tillverka kvarnstenar? 1907 fick Carl Lokrantzs patent på tillverkning av gjutna kvarnstenar som snart blev välkända och spreds ut över världen. Alltsedan 1909 är har Komstads kvarnstenar tillverkats här och anläggningen är Sveriges enda även om den kommersiella tillverkningen har upphört då den sista kunden, en trämjölsfabrik, för några år sedan övergick till annan malmetod.

När du gått runt en stund sätter du dig ner på caféet och njuter av goda bakverk och begrundar hur långt tekniken har kommit sedan kvarnstenarna började tillverkas för 100 år sedan.

Det är ett härligt område att besöka och då och då hålls evenemang men sådant kollar du in på deras hemsida vars länk du hittar här.

Var?

Efter väg 127, mellan Vrigstad och Vetlanda.

GPS: N57°24'12", E14°36'48"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.