Nästa artikel
Restips: Kazimierz Dolny
POLEN

Restips: Kazimierz Dolny

Publicerad 1 september 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Ta det lugnt, sitt ner och njut av utsikten över Wisla från den lilla konstnärsbyn, Kazimierz Dolny. Här finns det mycket att uppleva trots det lilla formatet.

Att säga att Kazimierz Dolny är en juvel är inte att ta i. Vissa platser måste man besöka för att känna atmosfären och Kazimierz Dolny har lockat och lockar de som är som allra känsligast för en häftig atmosfär, konstnärerna.

Staden är inte stor, här bor runt 3 500 personer och vi är ungefär femton mil nordväst om Lublin i sydöstra Polen. Sett ur ett historiskt perspektiv är vi snarare i centrala Europa än i dess östra utkant nästan gränsande mot Ukraina och för att komma hit från Baltikum har vi nästan snuddat Vitryssland. Faktum är att vi är något väster om den punkt som i öst-västlig riktning utgör mitten av Europa.

Vi börjar vid marknadsplatsen med sin karaktäristiska brunn centralt placerad på torget. Här kan du njuta av bröderna Nicholas och Christophers hus Przybyla, vars fasad pryds av reliefer av deras skyddshelgon. Renässansbyggnaderna från 1600-talet är rikt dekorerade med blommor och djur och ornament och reliefer visar platser köpmännen besökt. Högst upp finns höga räcken som sticker ut rejält och ytterligare understryker det storslagna Kazimierz.

Vi fortsätter runt marknaden mot församlingskyrkan som döpts efter Johannes Döparen. Högt upp på en kulle ligger det äldsta templet i Kazimierz Dolny som samtidigt är det viktigaste monument i regionen, om inte i hela Europa. Kyrkan har, bland annat, den äldsta orgeln i Polen och dopfuntstenen tillverkades i verkstaden Santi Gucci under 1500-talet. För dig som är historiskt intresserad finns ljudguide och då tar "visningen" knappa halvtimmen.

Det mest fantastiska är att bara vandra runt och njuta av atmosfären i en ort som präglats av handeln mellan regionerna runt Svarta havet och medeltidens centraleuropa.

Men som sagt, ingen beskrivning i världen kan ersätta känslan av att vara på en plats som denna.

Var?

Följ Wisla på väg 824. Kör du E372 så svänger du av mot Pulawy och där följer du Wislas östra strand. Vi är ungefär 15 mil nordväst om Lublin.

GPS: N51°19'41", E21°56'57"

Näraliggande camping hittar du här.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.