Nästa artikel
Restips: Kastelholms slottsruin
ÅLAND

Restips: Kastelholms slottsruin

Publicerad 15 april 2015 (uppdaterad 3 maj 2015)
Ålands enda medeltida slottsruin har en spännande historia och är en härlig miljö att vistas i. Hit är det självklart att åka när man är på Åland!
Vi närmar oss den lilla holmen där Kastelholms hus befinner sig. Vattnet omsluter holmen som byggnaden är uppförd på men vad som kan beskrivas är oklart. Vi har nämligen förflyttat oss till 1370-talet när Kastelholm tros vara byggt och första gången man hittat något i skrift om platsen är 1388. Men exakt när det byggdes är det ingen som vet.

Sedan dess har det hänt mycket och idag är det något annat vi ser. Huset har byggts om till ett slott och holmen har på grund av landhöjningen blivit en del av fastlandet.

Åland har i långa tider haft en strategisk betydelse som en landbrygga mellan Finland och Sverige och har ofta dragits in i politiska konflikter som till exempel Engelbrektsupproret 1434 och det danska sjöröveriet 1507 då Kastelholm skadades svårt trots en bitvis 2,5 meter tjock och över 200 meter lång skottgluggsförsedd borgmur. Även svenska kungar som Gustav Vasa har varit här och han bodde på slottet under flera månader 1556. Andra kungligheter som fått erfara slottet är Erik XIV och hans fru Karin Månsdotter som satt fängslade här på hösten 1571.

Kastelholm kom att bli Ålands administrativa centrum fram till 1634 då den epoken tog slut i och med att Åland upphörde som eget slottslän. Men från början var det en försvarsborg som grundlades i slutet på 1300-talet. Borgen byggdes om i olika etapper ända in på 1600-talet och blev därmed ett slott. Som de flesta slott har Kastelholm drabbats av flera bränder och en av de mer uppmärksammade är den 1619 då slottet mer eller mindre brann ner till grunden. Den sista ståthållaren, Stellan Otto Mörner, tog då tillfället i akt och lät återuppbygga slottet till ett mer representativt skick än det tidigare var. Trots det var ingen längre intresserad av slottet i slutet av 1600-talet då det började förfalla.

Ett par bränder 1745 och 1772 innebar den slutliga dödsstöten för slottet som lades i ruiner. Den norra delen av slottet klarade sig dock skapligt och traktens bönder började använda slottet som spannmålsmagasin men de tyckte även att det var ett utmärkt ställe att hämta sten på. Dagens syn på kulturarv är något annorlunda och efter ett flertal omfattande restaureringsarbetenen med början på 1930-talet har böndernas magasin blivit ett litet besöksvärt museum och slottet har blivit en turistmagnet.

Det är en spännande miljö som har många kopplingar till vår svenska historia och är ett självklart mål när du är på Åland och när du besöker Kastelholms slott ska du inte heller missa fängelsemuseet Vita Björn och friluftsmuseet Jan Karlsgården.
Var?
Efter väg 2 på östra sidan av fasta Åland.

GPS: N60°13'59", E20°04'50"

ÖPPETTIDER:

3-31 maj - dagligen kl. 10-17
Juni, augusti - dagligen kl. 10-17
Juli - dagligen kl. 10-18
1-14 september kl. 10-17

Kastelholms hemsida hittar du här.

Karta med Ålands campingar hittar du här.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.