Du paddlar fram i en nästan overkligt frodig grönska medan den lugna Holjeån slingrar sig fram och snart kommer du att vara framme vid Skånes största sjö, Ivösjön. Väl framme så ger sjöns alla vikar nästan oändliga möjligheter att göra ostörda strandhugg och njuta av en medhavd kaffekorg. Det är mer så man tror att miljön är betydligt längre söderut och bjuder vädret på högsommarvärme kan livet knappast upplevas särskilt mycket behagligare.
Ivösjön betraktas som mycket vacker och ligger i Ivösjön-Oppmannasjön Natura 2000-område som skyddas av fågeldirektivet. Som kuriosa kan nämnas att i närheten hittades ett fossil av världens äldsta kompletta blomma, 85 miljoner år gammal. Området runt Ivösjön är ett av de fossilrikaste i världen och bland annat har skelett av dinosaurier har hittats här. Det finns till och med planer på att öppna ett fossilmuseum.
Ivön, Skånes största ö, ligger i denna sjö och den var tidigare ett medeltida biskopssäte. Här finns Biskopskällaren som är en ruin från denna tid och det finns även ett kaolinbrott som var ursprunget till Bromöllas keramiska industri. Till Ivön går också Skånes enda vägfärja från Barum. Bland de många campingplatserna runt sjön ligger två på ön.
Gillar du inte att paddla kanot så finns det flera vandringsleder att välja bland och det finns ännu fler aktiviteter som cykling, ridning och självklart fiske. Ivösjön har vid flera inventeringar visat sig vara Sveriges artrikaste fisksjö med cirka 25-30 fångade arter och det artrika fisket är vida känt bland sportfiskare. Och så kan du göra det som många inte vågar orda om, just ingenting utom att njuta. Det är dessutom frikostigt med natur här så att vandra ostörd i skogen och ta in naturens alla dofter och ljud är inget problem.
Bygden du är i var en gång var centrum för Svensk humleodling och här finns Sveriges enda bevarade humletork. Näsumadalen, som ligger norr om Ivösjön (vid Kristianstad), har en lång tradition av produktion av humle. Den stora humleepoken varade mellan 1921 och 1959, men konkurrensen gjorde att odlingen lades ned. Idag så har föreningen Humlebygget en småskalig odling med ungefär 200 plantor vid humletorkan i Näsum och i månadsskiftet augusti-september hjälps ett 50-tal plockare åt en helg för att manuellt skörda humlen.
Därefter omvandlas humlen till Näsumaölet som är ett ljust lageröl och det säljs främst just i dessa trakter runt den berömda Humleslingan. Och ett lokalt svenskt öl som inte hör till de stora bryggerijättarna är inte vanligt så visst måste det bli en provsmakning? Namnet kom sig av att några lantbrukare i trakten tyckte att det var ett utmärkt sätt att sätta orten Näsum på kartan.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.