Gunnebo är ett ställe med anor. Redan på 1300-talet finns gården omnämnd i kyrkans rullor, då i en förteckning över kyrkans tillgångar, vilket betyder att den redan då var etablerad. Men det skulle dröja till 1700-talet innan egendomen började bli något av det vi kan se idag.
Det var år 1778 som handelsmannen John Hall köpte Gunnebo i Fässbergs socken. Han hade då hittat den perfekta platsen för sitt sommarställe! Men det skulle dröja längre än väntat innan hans familj kunde flytta in på Gunnebo, först 1796 var det invigningsfest. Gården skulle dock inte förbli i släktens ägo i mer än två generationer men deras påverkan på Gunnebo är den mest genomgripande i dess minst 800-åriga historia.
Gunnebo är idag ett av de bästa exemplen på 1700-talsarkitektur i Sverige. Det var Carl Wilhelm Carlberg, stadsarkitekten i Göteborg, som fick uppdraget att utforma den totala ombyggnad av hela egendomen och han lät sina influenser från sin långa Europaresa få stort genomslag. Eftersom han var full av inspiration från de nyklassiska strömningar som rådde i Europa lät han det synas i utformningen, inte bara av byggnaderna utan även i inredningen och trädgården.
Alla spår efter den gamla gården försvann när Carlbergs ritningar gjordes till verklighet. Och det italienskinspirerade bygget väckte berättigad uppmärksamhet. Till Gunnebo kom såväl kungligheter, konstnärer och politiker på besök under byggets gång och alla uttryckte de sin beundran. Den rena klassiska arkitekturen stod i centrum men även de fagra omgivningarna berömdes.
År 1802 avled den framgångsrike handelsmannen John Hall och hans bohemiske son, John Hall d.y., tog över Gunnebo och familjens företag. Visserligen var John Hall d.y. konstnärligt begåvad, men någon lysande affärsman, som sin far, var han inte. Redan 1807 hade hans bristande kompetens drivit det Hallska handelshuset i konkurs. Det innebar att gården fick utstå åratal av förfall på grund av bristande underhåll och allt befann sig i ett bedrövligt skick då gården auktionerades ut 1832. För sonens del slutade livet i total fattigdom och hans speciella livshistoria gavs ut i bokform 1899, Sophie Elkans bok John Hall.
Gunnebo kom 1949, efter en brokig historia, att köpas av Mölndals stad som renoverade slottet åren 1949-52. Till stor hjälp i det arbetet var såväl familjen Halls inventarieförteckningar och arkitekt Carlbergs bevarade originalritningar. Genom dessa handlingar har egendomen kunnat återställas och idag kan du följa med på guidade turer genom byggnaden.
Tider för dessa evenemang hittar du här.
GPS: N57°39'29", E12°03'30"
Det finns ingen camping i omedelbar anslutning till Gunnebo.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.