Nästa artikel
Restips: Grottorna i Dyros
GREKLAND

Restips: Grottorna i Dyros

Publicerad 5 november 2014
De vackert belysta formationerna i droppstensgrottan är ytterligare en dimension av Peleponesos skiftande natur. Här åker du båt genom en miljö som måste upplevas!

Det är lätt att fångas av miljön i droppstensgrottor och många får ett minne för livet. Grottorna i Dyros är dessutom en av de viktigare naturfenomenen i Grekland och känns som ett måste för de som är i närheten. Eftersom grottorna är vattenfyllda åker du runt med båt vars guide i en halvtimme lugnt stakar fram båten genom snyggt upplysta grottor och tunnlar fyllda med stalaktiter och stalagmiter. Emellanåt är det trångt när de trängsta passagerna skall passeras innan du kommer in i nästa häftiga grottrum.

Den 33 000 kvm stora grottan har varit bebodd länge, troligen tidigast i Grekland, och stenåldersverktyg som hittats i grottan finns utställda på museumet. Den utforskade delen är 5000 kvm och många hävdar att grottsystemet är riktigt stort, möjligen fortsätter det ända in under berget Tagetos bort mot orten Sparta.

Det året-runt-öppna grottsystemet hittar du vid Mani mellan staden Pirgos Dirou och Areopolis och öppningen ligger bara några meter över havsnivån vid den vackra stenstranden. När du kommer till grottorna köper du biljetten och fortsätter sedan fram till parkeringen som ligger alldeles vid ingången, där du åker vidare i en båt med en guide.

Var?
På det mellersta "fingrets" västkust på södra Peleponesos. Närmaste större orter Githio och Kampos.

GPS: N36°38'18", E22°22'51"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.