Nästa artikel
Restips: Greifswald
TYSKLAND

Restips: Greifswald

Publicerad 4 december 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Tyskland är rikt på gamla intressanta städer men den tidigare svenska Staden Greifswald hade till exempel Sveriges första universitet och konstnären Friedrich som inspirerat Skogskyrkogården.
Vi får gå tillbaka ända till 1200-talet för att hitta början på Greifswalds intressanta historia och det var upptäckten av saltkälleområdet vid floden Ryck som blev starten. Men det skulle bara dröja till 1278 innan Greifswald vid det flacka grönskande landskapet vid Danska bukten anlöt sig till den skara rika fristäder som skulle komma att bli kända under namnet Hansan eftersom salt var en eftertraktad vara och gav goda inkomster.

Trots att vi inte är långt från dagens Sverige känner inte alla till att Greifswald var en svensk stad längre än Finland hörde till Sverige. Dagens Mecklenburg-Vorpommern kallades Svenska Pommern och genom att staden som ockuperats av svenskarna 1631 blev svensk i den Westfaliska freden 1648 fick Sverige också sitt första universitet som dock varit igång sedan 1456, ett hus du inte skall missa att se, och detta universitet är inte bara Sveriges första utan även ett av centraleuropas äldsta. Den nu jubilerande konstnären Caspar David Friedrich föddes 1774 under den svenska epoken och har gjort en rad kända verk som det du ser till höger och det finns hela tiden flera pågående utställningar i Pommersche Landesmuseum. För konsthistorikerns skull kan nämnas att Friedrich även utgjort inspiration till Meditationslunden på Skogskyrkogården i Stockholm. Men i denna Sveriges första universitetsstad fanns även hovrätt och generalsuperintendent, tre sockenkyrkor och en trivalskola. Denna historia till trots så sålde Sverige området till Preussen 1815 och den svenska statskassan fick ett behövligt tillskott.

Staden blev inte heller särskilt förstörd under andra världskriget men hamnade i den sovjetiska zonen vilket ledde till ett förfall som kunde slutat riktigt illa och många äldre byggnader blev obeboeliga. Efter den tyska återföreningen har det skett ett omfattande renoveringsprojekt och Greifswald har nu börjat återfå sin rikedomsglans och stadskärnan med sitt stora torg är en härlig plats att strosa runt på och är även en kulturellt intressant plats med exempelvis den gamla träklaffbron, Wiecker Holzklappbrücke, som förbinder stadsdelarna Eldena och Wieck över den slingrande floden. Närheten till det besöksvärda naturreservatet Eldena och dess kloster är också värt att nämna och likaså den största festivalen om nordisk kultur utanför de nordiska länderna, Nordischer Klang, som årligen arrangeras i Greifswald. Eller varför inte den vackra botaniska trädgården precis vid den gamla stadskärnan och en djurpark med både inhemska och främmande djur.
Var?
Efter Östersjökusten mellan polska Swinoujscie och tyska Stralsund efter väg 109.

GPS: 54°05'31", E13°23'03"

Vid centralt belägna Museumhafen där det ligger ungefär 45 museiskepp finns en ställplats.

GPS: 54°05'51", E13°23'23"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.