Nästa artikel
Restips: Giethoorn är Hollands Venedig
HOLLAND

Restips: Giethoorn är Hollands Venedig

Publicerad 10 april 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Att Holland till stor del egentligen befinner sig under havsytan känner många till och säkerligen även Amsterdams kanaler. Men i Giethoorn är vattnet mer framträdande än på de de flesta andra ställen.
Vissa platser fyller en med den där magiska känslan. Även om det är en plats med många turister infinner sig frågan, hur många svenskar känner till den här platsen? Giethoorn är en av dessa platser och vi befinner oss i nordöstra delen av Holland i nationalparken De Veiden, 13 mil från Amsterdam. Här i Holland är alla avstånd korta.

I Giethoorn är det lugnet som råder. Det finns ingen biltrafik utan det är båtar som lugnt glider fram. Det där vanliga storstadslarmet som alltid omgärdar turistplatser lyser med sin frånvaro. Här hör man när åror plaskar i vattnet och fågelkvittret blir riktigt framträdande. Och så en och annan högljudd turist förstås, någon som på främmande språk utbrister "titta där" följt av några kameraklick. Här glider båtarna fram under de mer än 50 broar som spänner över kanalerna. Det här är Giethoorn, Hollands Venedig. Faktisk så är båtar och cyklar de enda transportmedel som får användas, bilar parkeras utanför stadskärnan som inte liknar någon annan stad jag varit i. Utanför varje hus ligger båten parkerad, den används dagligen av lokalbefolkningen eftersom det inte finns broar överallt efter de ungefär en och en halv mil kanaler som finns. Staden grundades redan år 1230 men de äldsta husen idag härrör sig från 1700-talet.

Det som intresserar de som kommer hit är platsen i sig. Det finns ett hantverksmuseum, man kan se de speciella förutsättningarna för lantbruk och så finns det en orkidéodling samt en fjärilsdal. Men det är platsen som är ett himmelrike. Få andra lika lättillgängliga platser kan mäta sig med detta.

 

Jag stannade på en camping eftersom Giethoorn saknar ställplatser. Det finns en camping någorlunda centralt men övriga gäster lyste med sin frånvaro när jag anlände och så även de som driver campingen. Jag begav mig därför ett par kilometer utanför samhället där det trots den tidiga våren åtminstone hölls öppet. Kommer du i början av april så kan du inte räkna med att säsongen har startat än trots den skira grönskan.

Kommentera gärna! Känner du till Giethoorn sedan tidigare?

Var?
Strax väster om staden Meppel vid motorvägarna A32, A6 och A28.

GPS: N 52°44'28", E 6°04'50"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.