Bild
Nästa artikel
GOTLAND

Restips: Ekstakusten

Publicerad 8 juli 2014 (uppdaterad 8 juli 2014)
Är du på Gotland har du vackra Ekstakustens naturreservat att se fram emot! Här ser du Karlsöarna från den karga stranden och i söder ligger Ugnens fågelskyddsområde.

Vi är så långt västerut vi kan komma på Gotland. Det var här i fiskeläget Kronvall som den danska kungen Valdemar Atterdag sägs ha landat med sin flotta 1361 innan de till fots tog sig de fem milen mot Visby som fick se sig brandskattat. Klapperstensstranden har en storslagen utsikt mot båda Karlsöarna där Atterdals flotta sjönk med sina dyrbara skatter från Visby. Inte så långvarigt byte kan man tycka.

Naturreservatet är en 6 kilometer lång sträcka längs kusten innanför Karlsöarna från Djupvik till Hammarudd som är Gotlands västligaste punkt. Där tar Ugnens fågelskyddsområde vid, Gotlands fågelrikaste område med ett 40-tal häckande arter. Den av vinden hårt tuktade tallskogen ligger på sanddynen just innanför stranden. Längs den fantastiska kustvägen som löper genom reservatet hittar du fiskeläget Kronvalds där den sällsynta och fridlysta martornens blå blommor visar sig på den kaktusliknande busken i juli och augusti.

Nej, det här är inget frodigt område. Det är inte i det som skönheten ligger. Kuststräckan präglas i stället av strandvallar av grus och sten och den strandnära delen är fattig på växtlighet. Det är mest torktåliga gräs, torktåliga örter samt lavar och mossor som överlever miljön. Det du hittar är oftast fårsvingel, backtimjan, gulmåra, gul fetknopp, kattfot, spåtistel, mattfibbla och blåeld, sådant som ingen av oss odlar i trädgården. Skönheten ligger just i detta karga. En natur som inte människan rår över och som ger dig en härlig känsla av naturens storhet. Stanna ett tag och njut av solnedgången och tystnaden. En tysthet som är lyx nuförtiden i våra tätorter.

I Skansudd hittar du en försvarsanläggning, en skans, och det är från denna som orten fått sitt namn Skansudd. Försvarsanläggningen,  uppfördes under åren 1712-1713, består av en 130 meter lång, 4-6 meter bred och 1-1,5 meter hög vall av grus och sand.

I norr hittar du fiskeläget Djupvik där du kan ta färjan till Lilla Karlsö, en tripp som du inte bör hoppa över. En annan sak du inte bör missa är en kväll på Ekstastranden, just när solen sänker sig i havet. Havet är något speciellt, i synnerhet här.

Karlsöarna

Stora Karlsö är unikt och världens näst äldsta naturskyddsområde. Här finns en storslagen natur, fantasieggande kulturhistoria, ovanliga växter och ett fågelliv som inte har sin motsvarighet på övriga Gotland. Till Stora Karlsö tar man sig med båt från Klintehamn. På ön finns restaurang, museum och möjlighet att följa med på guidade vandringar.

Ett besök på Lilla Karlsö innebär en upplevelse av ”Naturens bästa”. Ön ägs och förvaltas av Naturskyddsföreningen och är ett naturreservat där besökaren möts av fornlämningar och ovanliga växter, av fritt betande får, åilambi, och ett fantastiskt fågelliv. Att följa med på en naturvandring ger dig en möjlighet att se det mesta av ön och vandringen lämpar sig även för yngre barn. Båten går från Djupvik, cirka 45 km söder om Visby.

Var?

Väg 140, 5 km söder Fröjel kyrka eller 5 km norr Sproge kyrka, kör mot Käbbe. Efter 2,5 km där vägen går mot Käbbe fortsätt rakt fram. Efter dryga 3 km når du kusten.

Lämplig camping norr om Ekstauddens naturreservat hittar du här med GPS N57°18'29", E18°08'59".

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.