Nästa artikel
Restips: Dundrets midnattssol
NORRBOTTEN

Restips: Dundrets midnattssol

Publicerad 25 januari 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
“Fjällets lätta tillgänglighet, fjället är beläget endast några kilometer från Gellivare järnvägsstation, hvarifrån rid- och promenadstig leder till och uppför densamma, dess egen anslående natur och den storartade utsikt man eger från dess topp under sommarnätter är så obestridligt, att ett besök av Dundret skall bliva särdeles inbjudande och tacksamt för den i midnattsolens land stadde turisten” (STF:s årsbok 1890)
Dundret är ett lågfjäll som är ungefär 820 meter högt och når långt högre än skogsgränsen. Ändå är dess dryga 800 meter inte en särskilt imponerande höjd kan tyckas men från Dundrets västtopp kan du se en elftedel av Sveriges yta och då blir det genast mer spännande att ta bilvägen upp. Har du tur med klart väder så ser du midnattssolen från den 5 juni till den 12 juli och utsikten sträcker sig ända till Sarekfjällen och Kebnekaises topp, långt, långt bort! Tyvärr så förmedlar inte bilder känslan, inte heller ger de utsikten full rättvisa, men en liten uppfattning kanske du får tillsammans med beskrivningen. Namnet Dundret har sitt ursprung i det samiska ordet tuoddar som betyder lågfjäll.

Dundret är mest känt för sina vinterarrangemang som pågår från början av november till månadsskiftet april/maj. Men i månadsskiftet juni/juli är det i stället sommaraktiviteterna som tar över. Här är det dessutom extra lämpligt att stanna till om du är på väg upp till Nordkap då platsen är lättillgänglig eftersom du i princip är inne i Gällivare samhälle där du svänger av från E45 mot Dundrets topp dit man kan ta sig ända upp  via en bilväg.
 

Hela fjället är sedan 1970 avsatt som naturreservat. Den övre delen utgörs av kalfjäll där grusvittrande stensorten gabbro utgör en del av den synliga berggrunden och här finns flera utpräglade fjällväxter. Floran kring Dunderbäcken, Björnbäcken och Hebrokursbäcken är frodig, bäckarna forsar nedför sluttningarna genom fjällbjörkskog och granskog. Här samsas vide med myrar och småsjöar vilket skapar en omväxlande natur men det är sydsidan av Dundret som är den mest ostörda delen av reservatet.

Av de 200 fröväxter man hittat på Dundret är 30 riktiga fjällarter som fjällnejlika, lappspira, lappljung och fjällgröna. På topparna lever fjällripor, snösparvar och den tystlåtna, orädda fjällpiparen. På fjällhedarna hörs lappsparvens och ljungpiparens flöjttoner medan blåhaken, fjällets näktergal med en vackert blå strupe, sjunger nere i björkskogen och dalripor lyfter framför vandraren.
 

Det är tillåtet att vandra, göra upp eld, plocka bär och matsvamp och fiska i enlighet med gällande lagar. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.