Nästa artikel
Restips: Det magiska Gunillaberg
SMÅLAND

Restips: Det magiska Gunillaberg

Publicerad 29 september 2014 (uppdaterad 29 september 2014)
Inte långt från Vätterns södra spets finns ett unikt konstnärshem som sommartid är öppet för allmänheten. Här samsas historia, charm och skaparglädje i en vacker karolinergård.

I norra Småland, vid Bottnaryd, finns en magisk plats som präglas av ljus och luft och har plats för den världskände konstnären Tage Andersen. Platsen är prosaiskt, men vackert placerad i skogen på det småländska höglandet där den omges av betesmarker och raviner, med karpdamm och porlande vattendrag, magi och atmosfär. Det är inte vem som helst som vare sig beskriver sitt hem och sin konstnärsatelje på detta sätt, det är en välkänd dansk konstnär som exporterar sina alster till många länder och däribland USA.

Platsen är karolinergården Gunillabergs Säteri i Bottnaryd som så till den grad väckte konstnärens intresse att han köpte egendomen 2008. Det är lätt att förstå då den 350 år gamla byggnadsminnesförklarade gulmålade mangårdsbyggnaden är full av stämning och charm och numer även konstutställningar, konserter, trädgårdsinstallationer och kanske inte minst det fantastiska orangeriet som uppfördes 2013. I hagarna runtomkring springer får, getter, grisar och vita kor omkring och de sätter verkligen pricken över i:et när det gäller stämningen. Från början var det dock Drottning Kristinas jaktslott men 1642 lämnade hon över det till militären Johan Printz som döpte den vackra herrgården efter sin mamma Gunilla.

Men även om platsen var vacker från början så räckte inte det för blomsterkostären Tage Andersen. Det skall inte bara vara blommor på duk, här är det mängder med växter som har svårt att riktigt trivas i det gentemot Danmark kalla klimatet vilket gjorde orangeriet till ett måste. De vackra ängarna har numer ramats in av riktiga staket och ladan har fått ny färg sedan han tog över egendomen. Men det är långt ifrån allt som hänt sedan 2008.

Det är inte lätt att skapa platser som på ett så magiskt sätt etsar sig fast i minnet. Men när man besöker Gunillaberg slås man av hur välordnat och genomtänkt allt är. Och vilket sinne för det estetiska som krävs för att kunna göra ett konstverk mitt i naturen. Sådana egenskaper som en världskänd konstnär självklart besitter.

Det är bara att konstatera att smultronställen som detta väcker ett besöksbegär, det gäller bara att veta om att platsen existerar.

Var?

Efter väg 40 ungefär två mil väster om Jönköping.

GPS: N57°45'27", E13°49'05"

Gunillabergs hemsida hitar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.