Vi är i ett betagande vackert och världsarvsklassat landskap som bakom pinjeträd och blommor blickar ända ner till Korintiska vikens blå vatten vid hamnen i Itea. Rakt nedanför i ett kraftigt stup breder det fantastiska Phaidriades ut sig. Ovanför syns det 2500 meter höga berget Parnassos som reser sig över Delphi i ett ståtligt bergsmassiv, och dagens samhälle klättrar efter bergssidan med en utsikt som slår det mesta. På gångavstånd ligger de historiska platsernas imponerande ruiner och den åt muserna helgade källan Kastalia och floden Pleistos och lapar sol men oraklet är sedan länge borta. En kvarts bilresa bort ligger havet och en halvtimme iväg skidorterna. Jag sitter på en Grekisk bar och har bara ett litet räcke som skydd mot att störta 500 meter ner och njuter av en grekisk sallad och de ljumma vindarna. Och jo, utsikten gör att jag inte direkt har någon brådska med måltiden. Det är lätt att förstå att grekerna ansåg platsen helig.
För det var här i världens centrum som oraklet härskade och platsen upptäcktes av de två örnar som Zeus skickade iväg från universums utkant. Det var ingen dålig plats de hittade åt Apollons tempel, landskapet är hisnande vackert och rakt över en svavelosande källa byggdes den heliga plats som i århundraden blev symbolen för det antika Greklands enighet. Och det var hit grekerna tog sig för att få den politiska och militära framtiden beskriven för sig via oraklets ord, ord som säkerligen påverkades av det osande svavlet. Resultatet blev ett av världens mest omtalade heliga platser.
Den heliga slingrande stigen uppför det branta berget tar dig upp till Apollos tempel i detta hänförande landskap. Tänk dig dessutom att gå den här vägen för 2500 år sedan mot en skog av statyer och monumenten i all sin glans. Mitt i allt detta satt prinsessan Pythia i en bergsklyfta mättad med metanångor som finns alldeles vid ingången och svarade i trans på frågorna om framtiden. Men svaren var inte lätta att tolka, det krävdes en präst för att översätta oraklets meddelanden. I det besöksvärda museet kan du se en del av Greklands främsta skulpturer och det är fascinerande att se dessa mästerverk.
Idag vandrar vi runt i resterna av denna helgade plats där Pythian-spelen hölls, det antika Greklands näst viktigaste idrottstävlingar som då sågs av ungefär 7000 besökare, och njuter av platsens skönhet. Och en sak är säker, när Grekland besöks vore det en skam att inte komma till världens centrum. I synnerhet nu när alla demoner och hemska väsen sedan länge verkar ha försvunnit.
GPS: N38°28'57", E22°30'04"
Näraliggande camping hittar du här.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.