Nästa artikel
Restips: Carl Larssons Sundborn
DALARNA

Restips: Carl Larssons Sundborn

Publicerad 19 februari 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Sundborn är ett paradis för alla som gillar svensk konsthistoria och var en nästan outsinlig källa för Carl Larssons välkända motiv. Men här finns mer att se för även byn som ingår i världsarvet Falun är ett stycke svensk historia.

Idylliska och mytomspunna Sundborn, egentligen Lilla Hyttnäs, ligger bara tio minuters bilväg från Falun och har en lång, spännande historia. Längs den vackra och rogivande Sundbornsån hittar du Lilla Hyttnäs, Carl Larsson-gården som är mest känd under namnet Sundborn. Det var i denna fantastiska miljö Carl Larsson hittade sin själsliga ro efter en intensiv karriär som inkluderat Frankrike, ett måste för dåtidens konstnärer.  Familjen var ett av sekelskiftets mest berömda kändispar och deras liv och konstnärskap har kommit att prägla bilden av Sverige både här hemma och utomlands.

Carl Larsson har blivit allmänt omtyckt som familjelivets och hemmets målare. Redan i Grez-sur-Loing i centrala Frankrike använde han sina närmaste som motiv. Då och då hälsade Carl Larsson på sin svärfar i Sundborn som erbjöd honom att köpa en gård i trakten av Sundborn. Carl Larsson avböjde erbjudandet med motiveringen att enbart en gård som Lilla Hyttnäs, där två fastrar till hans fru Karin bodde, skulle passa en konstnär. Efter det att den ena systern gått bort ville den andra inte längre ville bo kvar och detta ledde till att familjen Larsson fick gården i present. Under många år var den en sommarbostad medan den genomgick en grundlig ombyggnad men 1901 lämnade familjen Larsson Gamla Stan i Stockholm för att slå sig ned varaktig på Lilla Hyttnäs.

Sundborn kom att skänka Carl Larsson en aldrig sinande ström av motiv. Under arbetet med freskerna hade Larsson förenklat sitt uttryckssätt med klar linjebyggnad och lätta färger. Denna stil fullföljde han konsekvent i den serie scener från Sundborn som han började måla på lediga stunder 1894, teckningar i tusch med noggrant skildrande av detaljer och enkelt färglagda. Serien "Ett hem i Dalarne, 20 lavyrer med fyra färger" visades på Stockholmsutställningen 1897, utgavs i något utförligare skick i färgtryck 1899 och följande år köptes de in av Nationalmuseum. Denna bildserie, som senare följdes av tre andra Sundborns-album, gjorde Larsson känd och omtyckt även långt utom Sveriges gränser.

Carl Larsson avled 1919 och efter hans frus bortgång 1928 bestämde barnen (Suzanne, Pontus, Lisbeth, Brita och Kersti) att bevara hemmet i Sundborn som det sett ut under föräldrarnas levnad. De bildade en släktförening med syfte att förvalta Carl Larsson-gården och låta den vara öppen för visningar för allmänheten.

Byn är även i övrigt intressant att se. Här där ån slingrar sig fram genom byn fanns på 1500- och 1600-talet många kopparhyttor eftersom vi inte är långt från Falu koppargruva. Även om tiderna förändrats sjuder området fortfarande av liv och här hittar du konsthantverkare, galleri, antikbod, inredningsbutik, smedja, café och restaurang. Besöksvärd är också Sundborns älskade kyrka som Carl Larsson har utsmyckat. Porträttsamlingen i församlings-hemmet är ett annat tips. I Sundborn finns även härliga bad- och fiskesjöar, kanot- och cykelleder, vackra bergsmansgårdar, unika världsarvsmiljöer och till och med en liten golfbana. Carl Larsson tyckte att Sundborn påminde om en fransk by och  det lätt att förstå varför familjen Larsson trivdes så bra i sitt älskade Sundborn som är en del i Världsarvet Falun.

Området är lika besöksvärt oavsett om du bara vill stanna till och se Carl Larsson-gården eller göra ett längre stopp så du hinner se området runt Sundborn.

Var?
Följ vägskyltarna mot Svärdsjö/Carl Larsson-gården från Falun.

GPS: N60°39’07", E15°46’35" ost.

Camping hittar du en mil bort, exempelvis den här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.