Nästa artikel
Restips: Berlinmurens fall
TYSKLAND

Restips: Berlinmurens fall

Publicerad 8 oktober 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Som ingen annan historisk händelse sedan andra världskriget är järnridåns fall något som betytt ett helt nytt Europa. I synnerhet Berlinmurens fall blev historisk och nu är det 25-årsjubileum.

Att järnridåns upplösning och öststaternas kollaps påverkat Berlin mer än någon annan plats är naturligtvis givet. Från att ha varit en delad stad med allt större skillnader mellan sektorerna blev det till slut omöjligt att upprätthålla systemet och muren, som byggdes av Östtyskland, föll.

Borta var platser som Checkpoint Charlie, stängda och hårt bevakade tunnelbanestationer och det band som den 43,7 kilometer långa muren utgjorde genom centrala Berlin. Dessutom omgärdades Berlin av ytterligare 112,7 kilometer lång avspärrning runt stadens ytterkant men denna del pratas det sällan om.

Ganska okänt, och som en anekdot, är att muren stod en halvmeter in på Östtyskt område för att den inte på något ställe skulle stå på Västtysk mark vilket skapade udda situationer. Faktum var att vissa kriminella ställde sig dikt mot muren varvid den västtyska polisen inte kunde ingripa. De hade ju inte möjlighet att ingripa på östtysk mark...

I Östtyskland motiverades byggandet av "den antifascistiska skyddsvallen" den 13 augusti 1961 av att Östtyskland måste skyddas mot den västeuropeiska fascismen. Befolkningen uppfattade dock inte västsfärens samhällssystem som fascistiskt och lockelsen att komma till västs friare klimat blev till slut ett alltför stort problem och muren byggdes under stora protester från väst och deras segrarmakter.

Muren var dubbel med ett minerat mellanliggande "ingenmansland", av västberlinarna kallat "dödsremsan", och hela konstruktionen stod på Östtysk mark. Men det fanns mer än minfält mellan de två murkonstruktionerna som från början var taggtrådsstängsel. Det var till slut ett sofistikerat system med diken, vakttorn och bunkrar som kostade över hundra personer livet.

Men trots den drygt 15 mil långa inneslutningen lyckades aldrig Östtyskland helt stoppa flykten till väst och när det under perestrojkan kom lättnader i resandet från öst till väst brast alla fördämningar. Östberlins invånare flydde i mängder över till väst och Östtysklands diktatur kollapsade. Möjligen berodde allt på ett misstag från en tjänsteman då han saknade svar på när gränsövergången skulle öppnas.

När de fyra tyska sektorerna återförenades 1990 under en statsbildning kunde muren rivas och det förfallna Östberlin genomgick en monumental upprustning. Plötsligt fanns det mycket attraktiv mark till förfogande i Berlins mest centrala delar. Denna mark har nu fyllts av moderna byggnader som helt har förnyat Berlins centrala delar. Parallellt med detta har Berlins östra sektor renoverats och återfått en infrastruktur som vi har varit vana vid i väst sedan åtskilliga decennier. För den som inte har varit i Berlin på några år har det hänt så mycket att det, om inte blivit en helt ny stad, totalt ritat om kartan för vad som är intressant att uppleva. Öst hålller på att bli en "hip" stadsdel och paradgatan Unter den Linden har fått tillbaka sin mytomspunna aura. Det finns mycket att uppleva men vid ett jubileum som detta får du inte missa att besöka Checkpoint Charlie och det näraliggande murmuséets utställning fylld med tänkvärda bilder som visar många hjälpmedel som människorna använde för sin flykt, samt stadens situation mellan 1961 och 1989. DDR Museum i Berlin Mitte och muséet i kulturbryggeriet i Prenzlauer Berg tillägnas det dåtida vardagslivet. Det nya Spy Museum vid Leipziger Platz visar säkerhetstjänstens skuggrike med en samling historiska apparater för att koda och avkoda hemliga budskap och dessutom kommer tidsvittnen till tals här.

Berlins murväg med dess 30 stationer påminner om historien om Berlins delning. Rutten går längs de sista kvarvarande vakttornen, East Side Gallery, förbi museer och minnesplatser såsom Bernauer Straße, rakt genom centrum vid Brandenburger Tor och Potsdamer Platz till stadsgränsen.

Där muren gick har det lagts en enkel rad med gatsten som en ständig påminnelse och hela denna drygt fyra mil långa sträcka kommer under jubileumet att förses med vita ballonger för att symbolisera muren. Hela staden kommer att sjuda av firande den 9 november 2014 och har du möjlighet tar du bilen ner till Berlin för att vara med att fira detta för Europa så viktiga jubileum.

Trots att firandet ännu inte ägt rum vågar jag gå i god för att det kommer att bli något extra som man inte bör missa. Hela nästa år fortsätter dessutom firandet då det då är dags för firande av själva återföreningen av Tyskland. Det finns nog all anledning att planera in Tyskland som semestermål 2015!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.