Den moderna byggnaden var ikonisk när den byggdes för ungefär 90 år sedan men blev kraftigt omstridd tio år senare.

Nästa artikel
Restips: Bauhaus, en världsarvs-ikon inom design
TYSKLAND

Restips: Bauhaus, en världsarvs-ikon inom design

Publicerad 27 mars 2019

Den moderna byggnaden var ikonisk när den byggdes för ungefär 90 år sedan men blev kraftigt omstridd tio år senare.

Bauhaus förknippas ända sedan det startades 1919 med modernistisk design och har blivit lika ikonisk som exempelvis konstnärskolonierna på Skagen och Paris.

Vi är mitt i det glada 1920-talet när kvinnorna frigjorde sig från otympliga sekelskifteskläder och istället klädde sig förvånansvärt likt dagens stil. Det långa håret blev kort och industrialismen gav människor en framtidstro och ett hopp som sällan tidigare. Den snabba förändringen i samhället skapade ett spännande årtionde där inte minst den ikoniska Gropiusbyggnaden i Dessau ingår. 70 år senare skulle den komma att bli UNESCO-klassad som världskulturarv. Men trots 20-talets modernistiska utsvävningar var huset minst sagt omstritt när det byggdes och tio år senare nästan på väg att rivas. 

Bauhaus genomförde mellan 1919 och 1933 revolutionerande idéer inom byggnadsstil och stadsplanering och det var inte minst Walter Gropius som blev en förebild och på ett avgörande sätt har präglat den efterkommande arkitekturen ända in i våra dagar. Men det var inte bara den revolutionerande byggnaden med sina spektakulära ljusinsläpp, bland annat vid byggandet världens största obrutna fönster, som väckte intresse. Det gjorde även all inredning där lätta möbler i stålrör och läder väckte berättigat intresse, möbler som ser ut att kunna vara designade idag och fortfarande säljs.

Det finns rundvandringar i byggnaden där mycket återställts till ursprungligt skick med många spännande inredningsdetaljer. Ett exempel på detta är att de olika våningarna är "färgmärkta" så att man är på den gula, eller kanske blå, våningen och inte bara på ett våningsnummer. En enkel lösning som gör orienteringen i den ganska stora byggnaden betydligt lättare. En för tiden revolutionerande idé är den stora personalmatsalen med en skiljevägg till en scen vilket vidgade användningsområdet rejält. Allt självklart möblerat med Bauhaus egna produkter.

Souvernirbutiken säljer mycket litteratur om denna ikon inom byggnadsstil och design men säljer även ett urval av de inredningsdetaljer som gjorde Bauhaus så välkänt och som än idag är efterfrågade till dagens hem.

Man får inte heller missa att gå den korta sträckan till Meisterhäuser som var bostäderna för designmästarna. Nu är åter alla husen på plats och kan besökas men under kommunismen förföll husen och ett revs till och med. På vägen dit finns även en välkänd samlingsplats som är präglad av samma arkitekturidé.

I närheten finns även det besöksvärda slottet Oranienbaum-Wörlitz.

Stolen Wassily, Marcel Breuers stol från 1925 är döpt efter Wassily Kandinsky. Tillverkas idag av Knoll.

Inredningen är som hämtad ur dagens hem, inte från sekelskiftesstilen tiotalet år innan detta designades.

Designcheferna bodde modernt i sina Meisterhäuser, husen för mästarna. Inte förrän efter kriget kom tiden ikapp deras byggstil.

Bauhaus företagssymbol är även den präglad av en tidigare inte sedd stil

Var?
Efter A9/E51, ca 12 mil söder om Berlin.

GPS: N51°50'21", E12°13'36"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.