Nästa artikel
Restips: Aostadalen
ITALIEN

Restips: Aostadalen

Publicerad 14 augusti 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Det vidunderliga landskapet öppnar sig när jag sakta närmar mig Aostadalen. Jag är inte långt från vare sig Mont Blanc eller Matterhorn och välkända orter som Courmayeur lockar med sin stjärnstatus.

På många ställen i Alperna finns fantastiska naturscenerier men visst finns det några ställen som höjer sig över mängden. Ett av dessa ställen är Aostadalen med sitt storslagna bergslandskap där fantastiska sjöar och porlande bäckar förgyller tillvaron för besökaren och räcker inte det kryddas anrättningen med medeltidsborgar flankerade av imponerande alptoppar som Mont Blanc och Matterhorn. Men jag är på väg till en speciell plats, nationalparken Gran Paradiso.

Jag kommer österifrån (Turin/Milano) på E25, men Italien skyltar alltid sina vägar med nationella nummer så det är bättre att hålla reda på SS26. Vägen tar mig genom bergsmassivet via Donnas, Fénis till orten Aosta, hjärtat i området. SS26 rundar Gran Paradiso med alpernas sjunde högsta topp som samtidigt är Italiens högsta på 4061 meter och det blir i Aosta som jag tar den lilla men fantastiska vägen upp till nationalparken som sträcker sig in i Frankrike men då byter namn till Vanoise National Park.

Förvisso är parken ett eldorado för alla naturintresserade men dalen i sin helhet är fantastisk nog. Ändå vill jag rekomendera dig att ta denna avstickare på vägen mot Mont Blanc. Gran Paradiso är Italiens äldsta nationalpark och består av ett stort område med höga berg där du hittar såväl lärkträd, granskogar, ängslandskap, klippor och glaciärer i en härlig mix. Självklart finns det många arter av vilda djur och gillar du att vandra är det här en sällsynt trevlig plats. 

Men Aosta-dalen bjuder på mycket mer än nationalparken. Här finns härliga sluttningar där vinrankorna som är de högst belägna i Europa lapar södersol och vintillverkning är en naturlig del av den italienska kulturen. Så är också maten präglad av lokal produktion och överallt hittar du trevliga restauranger där både ögat och gommen får en härlig upplevelse. Här skall du njuta i lugn och ro av maten, vinet, musiken, naturen, romarruinerna, riddarborgarna, slotten, kyrkorna och klostren. Som kuriosa kan nämnas att det går en pilgrimsled genom dalen där pilgrimer sedan åtskilliga hundratals år passerat för att besöka lärjungen Petrus och missionären Paulus gravar i Rom. 

Var?

Aosta ligger i nordvästra Italien och du når dalen via Turin eller Milano efter motorvägen A% men det är den vanliga landsvägen SS26 du skall köra.

GPS till orten Aosta är E45°44'10", E7°19'30"

Det finns ungefär 15 campingplatser att välja på och dessa hittar du här.

Nationalparkens hemsida hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.