Nästa artikel
Restips: Abisko en lysande plats
NORRBOTTEN

Restips: Abisko en lysande plats

Publicerad 24 oktober 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Abisko i Lappland är världens mest lysande plats enligt Lonely Planet.
FN har utsett 2015 till "ljusets år". Det är bakgrunden till att det globala reseguideföretaget Lonely Planet sammanställt en tio-i-topplista över platser i världen där man bäst upplever ljusfenomen och som nummer ett hittar vi Abisko i Lappland. Abisko ligger mitt i det som kallas aurora ovalen och betraktas som den bästa platsen i världen att se norrsken eftersom förutsättningarna är optimala med klar luft och praktiskt taget molnfri himmel.
 

– Vi är glada och stolta över vår anläggning Aurora Sky Station, uppe på fjället Nuolja/Njullá, där vi erbjuder en unik norrskensupplevelse nära himlavalvet. Vi ser att intresset att få se och lära om norrsken ökar, främst från internationella målgrupper och bokningsläget inför säsongen ser riktigt bra ut. Vi har också ambitionen göra mer affärer av vårt fantastiska naturfenomen, säger Helena Runeberg, platschef, STF Abisko.

Norrskenet kan paketeras till olika turistupplevelser där ett exempel är att lära sig att fotografera det svårfångade ljusfenomenet. En reseanledning där flera fotografer skapat besöksnäringsverksamheter och en av dem är Lights over Lapland:
– Intresset för norrsken, att uppleva och fotografera har ökat senaste åren. Vårt första år 2012, hade vi 13 gäster, andra året 500, tredje året 1500 och i år har vi anställt 3 guider och räknar med ca 5000 gäster. Vi älskar att hjälpa människor att se norrsken i Abisko och vi är så stolta att vi såg potentialen i detta och att vara en del av tillväxten i destinationen, säger Chad Blakely, Lights over Lapland.

– Norrskenet är en del av vår arktiska attraktion och väcker intresset och ökar kännedomen om destinationen Swedish Lapland. Att få vara med om norrsken är en stark längtan ute i världen och en stor reseanledning som lockar hit många internationella gäster, säger Graeme Richardson, marknadschef Swedish Lapland Visitors Board.

Boende
Abisko turiststation hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.