Längs den 800 meter långa vandringsleden, som är ett samarbete med länsstyrelsen, Västerås stift, privata markägare och föreningsliv kommer skyltar att berätta historien om arbetet med järnet samt hjälper besökarna att se och förstå spåren i landskapet. Invigningen sker den 9 juni i närvaro av biskopen i Västerås stift, Mikael Mogren.
Miljön och stämningen i den storslagna mangårdsbyggnaden vid Siggebohyttan, norr om Örebro efter väg 50, ger känslan av att tiden stått still och man tas till miljön som den förmögna bergsmansfamiljen levde i mitten av 1800-talet. Men Bergsmansgårdens historia handlar om så mycket mer.
– Vandringsleden ger oss möjlighet att fördjupa berättelsen om SIggebohyttan, den lägger till ett viktigt kunskapslager för att man ska förstå platsens historia, berättar Marcus Drotz, chef för enheten Kunskap och publik på länsmuseet.
För det är lämningarna i skogen, i landskapet, runt omkring Siggebohyttan som ger oss förklaringen till mangårdsbyggnadens överdåd. Det är där vi hittar spåren av slitet, det hårda arbetet som skapade bergsmännens och dagens välstånd. Det var ett tungt och farligt arbete, där gruvarbetarna fick klättra ner på osäkra stegar ner i den 104 meter djupa gruvan. Det behövdes mycket arbetskraft för att utvinna de enorma mängder träkol som behövdes för att bryta malmen, bearbeta den och att sköta de tunga transporterna. Av malmfororna ser man än idag spåren i form av själva vägen som vandringsleden är en del av. Den är urgröpt, som ett dike, typen kallas hålväg, och är dessutom en del av den uråldriga stigen till kyrkan i Lindesberg. Längs leden finns också spår av järnbearbetning, kolmilor och olika byggnader.
– Siggebohyttan står som ett monument över allt det tunga arbete som byggde vårt land. Det är en vacker miljö. Där får jag inspiration. Vandringsleden är den medeltida kyrkstigen till Lindesbergs kyrka. Leden är kristen tro, järn och skog i den speciella kombination som byggde Sveriges välstånd, säger Mikael Mogren.
GPS: N59°36'60", E15°02'06"
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.