Nästa artikel
Nu blommar äppelträden på Österlen
SKÅNE

Nu blommar äppelträden på Österlen

Publicerad 29 april 2020 (uppdaterad 29 april 2020)
Redan nu står äppelträden i blom på Österlen och prakten är lika fantastisk som vanligt, om än något tidig. Någon sedvanlig rundtur ordnas dock inte.

I södra delen av Kivik, där äppelodlingarna möter Hanöbukten, ligger Kiviks Musteri. Här planterade Henric Åkesson 1888 de äppelträd som skulle bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling och lade samtidigt grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri. Familjeföretaget är nu inne på den fjärde generationen och varje vår när äppenträden blommar som vackrast brukar det ordnas en rundtur med traktor och kärra som normalt över 200 000 personer årligen chansen att åka.

Äppelodlingarna på Österlen är lika karaktäristiska för trakten som lavendelfälten är för Provence. Det kustnära klimatet på Österlen är optimalt för äppelodling med svalare vårar och varmare höstar vilket i sin tur ger äpplena en långsammare mognad och mer smak. Även i år kom vårvärmen tidigt och äppelträden började sin blomning redan i slutet av april mot det mer vanliga i mitten av maj.

För att det ska bli äpplen krävs pollinering, vilket är en av våra viktigaste ekosystemtjänster och bidrar till mer än en tredjedel av jordens grödor. På Kiviks Musteri, som är en av Sveriges största äppelodlare, är man helt beroende av pollinering. Just nu står ett sextiotal bisamhällen utställda i företagets odlingar och 2 miljoner flitiga kollegor arbetar intensivt för att skapa en så god äppelskörd som möjligt.

– Våra svenska äpplen har utvecklats för vårt nordiska klimat, de är mer köldbeständiga och behöver inte ha lika tjockt skal som de sydeuropeiska eftersom de inte utsätts för lika starkt solljus, säger Jan Flemming Jensen odlingschef på Kiviks Musteri. 

På Kiviks Musteri arbetar man tillsammans med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet för att ta fram nya äppelsorter anpassade för framtidens odling.

Året bjuder dock inte på de sedvanliga rundturerna men att åka runt i omgivningarna och njuta av prakten låter sig förstås göras.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.