Bild
Nästa artikel
SKÅNE

Nu blommar äppelträden på Österlen

Publicerad 15 maj 2017 (uppdaterad 25 februari 2019)
Nu har värmen och solskenet satt igång växtkraften även om årets äppelblomning på Österlen är något senare än normalt. Kiviks musteri ordnar äppelblomssafarin i denna ljuva tid!

-Det har varit kallt länge, man vet ännu inte om alla blommor har klarat frosten och vi väntar också på att pollineringsdjuren ska komma till liv, säger Jan Fleming-Jensen, odlingsansvarig på Kiviks Musteri.

Blomningsperioden är av stor vikt för äppelskörden eftersom pollineringen av blommorna sker under denna relativt korta period. Men när väl äppelblommorna står i blom, är det sagolikt vackert i det böljande äppellandskapet på Österlen i trakterna runt Kivik.

-Att få gå i ett hav av rosavita blommande äppelträd är något som alla borde få uppleva, säger Kristina Levinsson, fjärde generationens ägare av familjeföretaget Kiviks Musteri.

På Kiviks Musteri arrangerar man årligen mycket populära Äppelblomssafaris, där man med traktor och vagn får en guidad tur genom de vackert blommande äppelodlingarna. Det var just här, i södra delen av Kivik, som Henric Åkesson 1888 planterade de äppelträd som skulle bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling och lade samtidigt grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri.

På en Äppelblomssafari får man förutom att njuta av äppelblom även ta del av musteriets samlade kunskap om äppelträd, fruktodlingar och de flitiga bina och deras livsviktiga jobb.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.