Bild
Nästa artikel
ÖLAND

Nostalgi på Öland

Publicerad 16 juni 2017 (uppdaterad 25 februari 2019)
Saabar, Saabar, emaljerade kaffepannor och Lars Karmlids fascinerande beskrivningar hittar du i det lilla nostalgigaraget på Öland.

– Jag har samlat på saker hela mitt liv, såväl bilar som prylar. Men istället för att ha allt undanplockat känns det roligare att visa upp det som finns, säger Lars Karmlid till biloverkstad.se när han rullar upp garageporten.

Lars Karmlid har en historia som rallyförare, han uppger att han kört cirka 300 tävlingar, och i det lilla museet står två rallybilar som han tävlat med. Det är fullt körklara bilar komplett med dekaler, en ordinarie bil och en reservbil. Hans tävlingar är idag historia men hans historier får du gärna berättade för dig och så kan du kolla in hyllan med pokaler och andra utmärkelser.

De bilar vi talar om är Saab 96 som var tacksamma att bygga om till tävlingsbilar och samlingen finns hemma i garaget på villatomten, vilket har gjort att en del besökare har tvekat att köra in.

– Den här 95:an från 1968 är i stort sett en kopia av den bil som min pappa köpte samma år. Vi bodde då i Malmö och hyrde ett hus här på Öland, och kom hit med en oljerykande tvåtaktare. Bonden på granngården insisterade på att vi skulle byta in den mot en V4 hos bilhandlaren i Färjestaden, och så blev det. När jag hittade en likadan bil kunde jag inte låta bli att slå till, säger han och tillägger att fordonet nyligen vann pris som bästa orenoverade bil på en Saab-träff, berättar han vidare.

Det är SAAB som fångat hans intresse och det finns flera ovanliga objekt, bland annat en besiktigad SAAB 96 cabriolet, en av de 300 sist tillverkade SAAB 96 i Saabs eftertraktade jubileumsserie, en Saab 96 pickup och en ovanlig Sonett.

Lars Karmlid berättar att han har ordnat museet för att han tycker det är kul att få berätta om bilarna och de andra föremålen som han visar upp. Det är inte en regelrätt affärsverksamhet och säger att det brukar vara många besökare från slutet av juli till mitten av augusti.

– Om jag ska ranka Saabs alla modeller kommer 9000-modellen först, speciellt i CD-utförandet. Den var den bil som jag trivdes bäst med. Komforten och utrymmena var helt fantastiska. Men jag har inga planer på att utöka med nyare modeller, för mig är det 96:orna som ligger mig varmast om hjärtat, det var min barndoms bil. avslutar han.

Även om Lars Karmlid vurmar för sina bilar finns även en liten samling barnkläder, leksaker och prylar du känner igen från de senaste 60 åren.

Nostalgigaraget finns i Södra Gärdslösa på Ölands östra sida, i höjd med Borgholm, och hans Facebooksida hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.