Nästa artikel
Mikaeli marknad blir Mikaeli månad
SKÅNE

Mikaeli marknad blir Mikaeli månad

Publicerad 4 september 2020 (uppdaterad 4 september 2020)
Klassiska Mikaeli marknad på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg uteblir i år på grund av Covid-19 och istället introduceras Mikaeli månad. Den årliga skördemarknadens traditionella inslag som skördeförsäljning, mat, hantverk och kulturupplevelser pågår under hela september.

Mikaeli marknad lockar årligen tusentals människor och att det inte går att genomföra på samma sätt i år förvånar nog ingen. Samtidigt har Fredriksdal tagit tillvara på de nya förutsättningarna och genomför Mikaeli på ett nytt sätt. Projektledare Maria Axelsson motiverar det nya upplägget:

– I år blir det annorlunda och det blir bra det också. För vår del finns det tre viktiga aspekter i detta upplägg. Det första är att stötta regionens aktörer i dessa svåra tider, det andra är att ge våra besökare en säker kulturupplevelse och det tredje är att ta vara på den fantastiska Fredriksdalsskörden.

I denna annorlunda tid tänker Fredriksdal nytt och skördemarknaden får ny form där många av de traditionella inslagen sprids ut både över tid och plats. September är skördemånaden och Fredriksdals museiområde dekoreras på temat. Bland annat skapar esteteleverna från Nicolaiskolan skulpturer på temat skördetid och musik och att floristelever från Rönnowska skolan gör skördebuketter på Fredriksdal 25 september.

– Vi kommer ha skördeaktiviteter kopplade till Mikaeli månad som vi kallar det, under hela september. Varje år brukar vi arrangera folkfesten Mikaeli marknad och det kan vi inte genomföra på samma sätt i år, marknaden uteblir helt i år på grund av rådande omständigheter. De aktiviteter vi har på Fredriksdal under Mikaeli månad är av mindre karaktär, sträcker sig under en längre period, utspritt på flera platser och har ett begränsat antal deltagare och besökare enligt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. För att våra besökare också ska få ta del av våra utställare, som normalt sätt deltar på Mikaeli marknad, anordnar vi en marknadsrunda där vi istället flyttar in hos aktörerna. Mikaeli marknadsrunda blir lite som konstrundan, där våra besökare istället tar del av mat och hantverk hemma hos aktören. På odlingen, i gårdsbutiken eller vart det nu kan vara. På så vis stöttar vi aktörerna och våra besökare får även i år möjlighet att ta del av allt det fantastiska Mikaeli marknad brukar innebära. Fredriksdals unika KRAV-certifierade skörd med kulturhistoriska sorter är också en sak som våra besökare kommer kunna ta del av även i år. I år blir det i form av färdigpackade lådor som man förköper och hämtar, säger Maria Axelsson, projektledare på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Två satsningar som ingår i Mikaeli månad är Fredriksdals skördelådor (att köpa och hämta) och Mikaeli marknadsrunda (på olika platser i Skåne) där ett trettiotal mat- och hantverksaktörer deltar. Skördelådorna måste förbeställas via fredriksdal.se, Helsingborgs kulturbutik, Fredriksdals entré, Kulturmagasinets reception eller på Dunkers kulturhus. Avhämtning vid herrgården 12, 19 eller 26 september.

Här hittar du programmet för Mikaeli månad – fredriksdal.se

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.