Nästa artikel
Mariager, en idyll fylld med rosor
DANMARK

Mariager, en idyll fylld med rosor

Publicerad 31 juli 2020
Vi drömmer oss bort till ytterligare en resmål utomlands. Som många känner till är Danmark känt för sina små charmerande orter men den lilla handelsstaden Mariager sticker ut och är känd som "Rosernes By". Visste du att den även är en av Danmarks bäst bevarade orter?
Danmark är det nära men ändå exotiska. Små vindlande vägar tar en till platser man knappt kan föreställa sig, förbi charmerande hus med halmtak och kyrkor man bara kan se i Skåne om man reser runt i Sverige. Att ett så nära resmål kan skilja sig så mycket från det svenska är något som bara de som varit där kan beskriva och den lilla staden Mariager är en dröm när rosorna blommar. Vid en fjord på östra Jylland nordliga del ligger staden lättåtkomlig med färjan från Göteborg, åtminstone när reserestriktionerna som nu finns hävs. Men vad gör väl det, livet lär fortsätta och då passar denna rosfyllda lilla stad utmärkt.

Mariager är en av Danmarks minsta städer men var fram till 1400-talet ett obetydligt fiskeläge på vägen mellan Randers och Aalborg. När Birgittiner-klostret kom till Mariager 1446 började dock handeln blomstra och cirka 150 år senare, 1592, tillerkändes de stadsrättigheter.

Den nu mer än 600 år gamla orten är fylld med små charmiga korsvirkeshus efter de stenlagda gamla gatorna där generationer har vandrat men den skulle inte kallas rosornas stad om det inte klättrade mängder med rosor efter fasaderna. Att en så charmerande liten stad inte även skulle ha en charmerande klosterkyrka är förstås uteslutet men det finns även något modernare attraktioner som veteranjärnvägen som följer fjorden. Bymuseet, Mariager Museum, är inrättat i en gammal vacker köpmansgård från 1700-talet där man bland annat kan besöka smedjan, verkstäderna samt utställningarna med föremål från olika tidsepoker och i Galleri Vognporten, som är en del av Mariager Museum, visas olika konstutställningar.

Gammal, för att inte säga betydligt äldre, är bronsåldersgraven "Hohøj" som ligger en kilometer från centrum. Den för Danmark imponerande 110 meter höga och 72 meter vida graven är den störst i sitt slag i Danmark och från toppen har man bra utsikt över både staden och fjorden. Är det klart väder kan man se upp mot fem mil av Danmarks förhållandevis flacka landsskap. Där finns även en beskrivning av dess historia och vad man fann vid utgrävningarna 1997.

Med det vackra läget vid Mariager fjord strax norr om Randers följer även möjligheten att ta en tur med en hjulångare där man kan se den näraliggande kilometerlånga vita badstranden. Stranden är mycket barnvänlig eftersom vågorna är små och det är långgrunt men vill man göra något mer än bara bada och sola lämpar sig stranden även bra för vindsurfing. Vid Bramslev Bakker finns ett fridlyst område med vandringsleder och området Vesterskoven sträcker sig längs med fjorden och här finns den 41 meter höga utsiktsplatsen 'Sukkertoppen' och vid Katbjerg Odde som är ett fridlyst, kuperat område kan man njuta av dess välkända orkidéer. Det finns även ett Vildtreservat, Mariager Fjord, som är en viktig rastplats för många sim- och vadarfåglar. Ungefär tre mil längre norrut ligger Danmarks näst största skogsområde Rold Skov med många skogssjöar och källor, ett rikt djurliv och många vandringsleder.

GPS: N56°37'29", E10°00'33"
 

Fotocred: Pixabay / Sarah19872

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.