Bild
Nästa artikel
JÄMTLAND / HÄRJEDALEN

Magiska vyer och spännande upplevelser

Publicerad 27 april 2017 (uppdaterad 25 februari 2019)
Jämtland Härjedalen bjuder sommaren 2017 besökarna på en mängd nyheter i en fullspäckad evenemangskalender där utbudet är större än vanligt! Länk till hela evenemangskalendern.

Sommaren är minst sagt fullspäckad med allt från matmarknader, kulturhändelser, sportevenemang och musikfestivaler till rofylld mindfullness och äventyr som får adrenalinet att pumpa. 

Fjällko-safari i Storsjöbygden, Foodwalk i Creative City of Gastronomy Östersund, ledcentral på Åre torg, Samisk slowfood på Inlandsbanan, Big River Camp Hotel & Spa i Storåbränna, Orsholms brygghus i Lofsdalen, Downhill Bike Park i Åkersjön och flytt av Dunderklumpen till Jätten Jorm i Strömsund. Frisk luft i lungorna, magiska vyer, aktiviteter med likasinnade och fantastisk lokalproducerad mat. Jämtland Härjedalen bjuder sommaren 2017 besökarna på en mängd nyheter och är som vanligt laddade med en fullspäckad evenemangskalender.

Evenemangskalender sommaren 2017 » 

Nyheter

Planera besöket i Jämtland Härjedalen
För besökare på plats eller för den som vill planera sitt besök finns den nya appen "Jämtland Härjedalen Sweden" att ladda hem. Den är fylld med kartor, öppettider, information och ett planeringsverktyg där man själv kan designa sin tur genom regionen och även dela med sig av sina upplevelser i en reseblogg. Appen fungerar både on- och offline.

Ladda hem appen ”Jämtland Härjedalen Sweden” i App Store »
Ladda hem appen ”Jämtland Härjedalen Sweden” på Google Play »

Fjällko-safari i Storsjöbygden
Bonden Niklas skjutsar med traktor och vagn besökare ut i kohagen för ett möte med den utrotningshotade svenska lantrasen Fjällkor. Fjällkon är ett värdefullt kulturarv i Jämtland och man brukar säga att Jämtland är Fjällkons vagga. Gården har gått i arv i rakt nedstigande led sedan minst 1500-talet och drivs idag ekologiskt. Brunkulla gård har även gårdskafé på den gamla logen där de serverar sina egentillverkade ekologiska produkter och en del annat från bygden. Nytt för i år i kafét är Fjällko-glassen med hemgjorda tillbehör, glassen är egentillverkad på gårdens KRAV-godkända Fjällko-mjölk. Gårdskaféet är öppet söndagar i juli kl. 11-16 och fjällko-safarin startar kl.13. 
http://www.brunkullagard.se/

Foodwalk i Östersund på smakresa med Inlandsbanan
I Östersund och Jämtland Härjedalen spelar mat en viktig roll och staden är av FN-organet UNESCO utsedd till Creative city of Gastronomy. I paketresan ”Taste of Lapland” utforskas stadens restaurangkvarter under en foodwalk med Manne från Kulitur. Gör plats i magen för fem rätter på fem olika ställen inklusive ost- och chokladprovning. 
http://inlandsbanan.se/res/paketresor/taste-of-lapland

Vandring för barnfamiljen, flanören och fjällräven – direkt från Åre Torg
En ny ledcentral invigs i sommar på Åre Torg med nya infotavlor vid ledstarter, förbättrad skyltning och uppdatering av den digitala ledguiden Åre Trails (www.aretrails.com). Genom väl underhållna leder, lockande inspiration och tydlig information lyfts vandringen och ledskatten ytterligare. Här finns leder för barnfamiljens första fjälltur, den kulturintresserade flanören och för den inbitne fjällvandraren.
www.aresweden.com

En doft av humle och malt på nya Orsholms brygghus i Lofsdalen 
Ett nytt hantverksbryggeri, beläget mitt i bykärnan, startades i vintras. Här brygger Jens Orsholm sitt lokalproducerade öl med inriktning på rena smaker, men även sorter som utmanar smaklökarna. Visningar, provningar och andra events kommer att hållas löpande.
www.orsholmsbrygghus.se

Nytt hotell med spa mitt i skogen - Big River Camp Hotel & Spa i Storåbränna
Berne Brenje är något av en överlevnadskonstnär. Mitt i den jämtländska skogen erbjuder han och hans familj en lyxig anläggning med boende på hotell eller i stugor, spaanläggning, event, skoter-safaris och vandringsleder, fiske, jakt, servering, catering och butik. 
http://www.bigrivercamp.se

Dunderklumpen och hans vänner flyttar in på hembygdsgården i Strömsund
Jätten Jorm har tålmodigt väntat vid infarten till hembygdsgården sedan 1974 när filmen om Dunderklumpen hade sin premiär. Nu i sommar får han äntligen sällskap av Beppemuseet i den gamla danslogen på området. Utställningarna kommer att spegla Beppe Wolgers olika livsepisoder, inklusive Beppes godnattstund och Dunderklumpen, utifrån ett koncept av dottern Camilla.

I anslutning till utställningen kommer Jamtli öppna förskola, Strömsunds kommun, Ströms hembygdsförening och Stiftelsen Jamtli tillsammans att driva en öppen förskola under sommarmånaderna. Det är förskollärare från Familjecentralen Dunderklumpen som flyttar in i Storstugan på hembygdsgården för att levandegöra historien med barn och vuxna från Strömsund tillsammans med besökare i verksamheten som kommer att vara gratis.

Beppemuseet fanns tidigare på Öhn utanför Strömsund i Beppes fritidshus och en ny lösning har sökts under ett antal år i samverkan med länsmuseet Jamtli. Strömsunds hembygdsgård med sitt centrala läge och där Jätten Jorm redan finns sågs då som en bra lösning.
http://www.stromsund.se/upplevaochgora/besokare/information/dunderklumpen.4.6b60a7f11584c68005be4822.html

Ny Downhill Bike Park i Åkersjön - Ansättfjällen
Vintertid är Åkersjön ett eldorado för skoteråkare, längdskidåkare, pimpelfiskare och njutförsåkare. Med Grand Opening 24 juni 2017 och after bike i backrestaurangen öppnar nu en bike park i ett naturskönt område vid Slalombacken. Alla, från barn och nybörjare till mer erfarna cyklister är välkomna att njuta av härlig cykling i tre olika banor – en grön, en blå och en svårare röd. På plats kan gäster hyra Specialized cyklar och då ingår även skyddsutrusting bestående av hjälm, ryggskydd, benskydd och handskar. Cyklingen är öppen alla dagar hela sommaren till och med 20 augusti. 
https://www.akersjonbikepark.com/

Jämtlandsleden på egen hand – boka när du vill
STF lanserar ett boendepaket för den som vill upptäcka den storslagna vandringen som går vid foten av Sylmassivet och Helagsmassivet. Vandringen startar vid STF Storulvån, leder sedan vidare ut på kalfjället mot STF Sylarna, STF Helags, STF Fältjägaren och hela vägen ner till Ramundberget. Vandringen bjuder på höga fjäll, lätt kuperat kalfjäll och vida vidder. Leden är relativt lättvandrad och bjuder på stora fjällupplevelser utöver det vanliga.https://www.svenskaturistforeningen.se/paket/jamtlandsleden-vandringen-genom-tva-fjallmassiv/

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.