Som en fortsättning på den tidigare satsningen på mat och dryck i Kosta pågår just nu bygget av Kosta bryggeri. Inom kort kommer där att bryggas nästan 50 000 liter öl per år. Till att börja med kommer Kosta bryggeri erbjuda en handfull klassiska europeiska öltyper som Pils, Hefewizen, Pale Ale och Porter. Inspirationen kommer från Tyskland, Tjeckien, Storbritannien och Irland men med Kostas särprägel. Det blir även möjligheter för ölprovningar, bryggerivisningar, konferenser och andra aktiviteter.
– Vi vill ge våra besökare en fulländad upplevelse av Kosta i form av glas, mat & dryck. Med denna etablering kommer besökaren möta insjö och hav, skog och vildmark. Vi ser fram emot att kunna erbjuda Kostas öl och gin på våra olika restauranger. Restaurangupplevelsen kommer tas till en ny nivå då gästerna bjuds på kött från vår safaripark tillsammans med öl från vårt egna bryggeri serverat i handblåsta glas från vårt glasbruk, säger destinationschef Emil A. Jansson
Utöver öl kommer det även att tillverkas flera sorters gin och det kommer att finnas en mycket välsorterad ginbar där man kommer att hitta dels Kostas egna gin men givetvis även andra bra ginsorter från hela världen.
– Vi planerar även att tillverka andra kolsyrade drycker såsom olika sorters tonics för att kunna skapa Kostas bästa Gin & Tonic, men även drycker som enbärsdricka, jul- & påskmust, sockerdricka, hallonsoda och andra alkoholfria drycker, säger bryggmästare Henrik Ingo.
I anslutning till bryggeri och destilleriet kommer det att finnas en välfylld delikatessbutik samt en högklassig restaurang. Delikatessbutiken kommer att erbjuda färsk fisk, rökta räkor, skagenröra, löjrom, krabba och hummer. All fisk och skaldjur ska hålla högsta kvalitét och är MSC & ASC-certifierade. Det kommer även finnas viltkött i form av salami, korv, rökt kött, viltburgare från Kosta Safaripark och mycket mer.
Vidare kommer det att finnas ett utbud av färdigpackade delikatesser som oljor, caviar, ostar, kryddor, nybakat bröd och knäckebröd från det egna bageriet, mejerivaror, grönsaker samt svamp och bär från lokala odlare, unika teer och kaffe.
Restaurangen kommer att erbjuda förrätter som ostron, löjromstoast och viltbricka, varma rätter som fisk och skaldjurssoppa, vilt-isterband med stuvad potatis och skaldjursplatå samt ostbricka, ostkaka och glass som efterrätt. Allt beroende på färska råvaror och säsong. Servering kommer finnas inomhus men även utomhus på ett stort trädäck. Restaurangen kommer att ha fulla rättigheter och servera både öl och gin.
GPS: N56°50'40", E15°23'45"
Bredvid Kostas utökade anläggning finns en camping som du hittar här.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.