Nästa artikel
Julita gård öppnar den 17 juni
SÖDERMANLAND

Julita gård öppnar den 17 juni

Publicerad 11 juni 2020 (uppdaterad 11 juni 2020)
Den 17 juni öppnar Julita gård för en annorlunda säsong. Parken, museibutiken och caféet samt de flesta historiska miljöer håller öppet onsdag-söndag till och med 14 augusti med två dagliga utomhusvisningar.

Den 17 juni öppnar friluftsmuseet med varsamhet för en lite annorlunda säsong sommaren 2020. Däremot hålls Stora huset stängt och familjeverksamheten med Pettson och Findus är inställd på grund av rådande situation.

Julita gård, som ägs och drivs av Nordiska museet, ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren cirka 25 kilometer nordväst om Katrineholm. I den bevarade miljön finns en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri, brandstation, tegelbruk, väderkvarn, såg och allt annat som hörde ett storgods till. Fruktträdgården på Julita gård är speciell. Som ett av de första museerna i världen arbetar Nordiska museet med att bevara levande samlingar av växter för eftervärlden. Sommartid är gården ett populärt utflyktsmål med fina miljöer och parkytor för picknickar.

Julita gårds park, museibutik och café håller öppet onsdag-söndag 11.00–16.00 under perioden 17 juni–14 augusti. Trädgårdsbutiken kommer att hållas stängd, men växter från Julita gård kommer att finnas till försäljning i anslutning till Museibutiken i entrébyggnaden. Större evenemang är inställda enligt förbudet mot folksamlingar på över 50 personer, men det blir en hel del visningar under trygga former:

Vi erbjuder två dagliga utomhusvisningar, Julita gårds herrgårdsområde visas varje öppethållande dag och de flesta veckor ger vi dessutom en temavisning, exempelvis visningar av pionträdgården, det medeltida klostret och visningar om byggnadsvård. Vi välkomnar upp till 25 personer åt gången och hjälper till att hålla avstånd, säger Eva Skyllberg på Julita gård.

De flesta originalmiljöer och utställningar är öppna för besök: Skansenmuseet, Skansenstugorna, kyrkan, orangeriet med pelargonsamlingen,  klosterkällarna, Livstallet, vagnflygeln och Forsmans verkstad. I Skansenmuseet visas en konstutställning med konstnärer från KIKK (konstnärer i Katrineholms kommun), med konstverk till försäljning. Julita gård hjälper besökare att hålla avstånd och undviker denna sommar att befolka miljöerna med tidstypiskt klädd personal.

Lekmiljöerna Lekstugan och Pettssongården med dess små utrymmen kommer dock att hållas stängda, för att undvika trängsel och risk för smittspridning. Pettsonhuset får därför agera tittskåp i sommar, men Pettsons traktor och roddbåt går att leka på som vanligt. För barnen finns också styltor, minitraktorer och en tipspromenad genom parken.

GPS: N59°08'57", E16°02'43"

Program på Julita gård sommaren 2020

Öppet 17 juni–14 augusti: ons–sönd 11.00–16.00.

Caféet: onsdag–söndag 11.00–15.00.

Wärdshuset: öppet på helger.

 

Originalmiljöer och utställningar 2020:

  • Öppet: Skansenmuseet, Skansenstugorna, kyrkan, orangeriet,klosterkällarna, Livstallet, vagnflygeln och Forsmans verkstad. I Skansenmuseet visas en konstutställning med konstnärer från KIKK, Konstnärer i Katrineholms kommun. Konstverken är till försäljning.
  • Stängt: Stora huset, brandstation, mejeri, tegelbruket, lekmiljöerna Lekstugan och Pettsongården samt Trädgårdsbutiken.

Utomhusvisningar:
Max 25 personer på varje visning. Visningskort hämtas i entrébyggnaden.

  • 12.00 Julita gård park och historia 
  • 13.00 Temavisning
  • 14.00 Julita gård park och historia
  • 14.00 Temavisning 

Temavisningar:

v. 25 Visning: Pioner

v. 26 Visning: Målarartisten Forsslund

v. 27 Visning: Örtagården

v. 28 Visning: Julita gård under Palbitzkis tid

v. 29 Visning: Timmerhusen på Julita skans

v. 30 Visning: Odlingsvärda växter

v. 31 Visning: Utgrävningarna av Julita kloster

v.32 Visning: Munkarnas Julita

Läs mer i kalendariet

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.