Som inget annat land har Holland bjudit Sverige på storheter. Allas vår nationaltrubadur, som dock aldrig blev svensk medborgare, Cornelis Vreeswijk, kom från Holland och varje vår bjuds på tulpaner i en oanad mängd. Men Sverige och Holland har haft diplomatiska förbindelser och nära kontakter under 400 år. Under jubileumsåret 2014 kommer dessutom en rad evenemang att arrangeras för att uppmärksamma det goda samarbetet länderna emellan.
Det var den 5 april 1614 som ett avtal mellan Sverige och Nederländerna undertecknades, vilket bland annat slog fast att de båda länderna skulle utbyta fasta ambassadörer. Nederländerna blev därmed det första landet som Sverige hade en ambassad i och det var den hollandsfödde Jacob van Dijck som förärades uppdraget. Gustav Adolf var högst belåten med van Dijcks framgång, tjusades av hans person och beviljade alla önskemål. Förutom upprättandet av permanenta beskickningar innehöll avtalet även överenskommelser angående handel och hur länderna skulle hjälpa varandra militärt. En annan viktig anledning till de nära relationerna var ländernas ekonomiska förbindelser. Sverige hade då nyligen lidit ett svårt nederlag mot Danmark och var nödgade att låna pengar för att köpa tillbaka den strategiskt viktiga Älvsborgs fästning. Eftersom Holland var ett rikt land medan Sverige hade ansträngda finanser så passade den här lösningen Sverige riktigt bra.
Här på Husbil & Husvagns hemsida kommer vi att presentera en rad trevliga pärlor för dig som vill åka till Holland. Det tätbefolkade landet har mycket att bjuda på och jag ska även visa dig vackra platser som inte är så välkända. Men när det gäller det som alla förknippar med Holland, tulpanerna, så är det självklart att dessa får en central roll.
Holländarna har upphöjt tulpaner, om än inofficiellt, till sin nationalblomma. Det var Carolus Clusius, direktör för Leidens botaniska trädgård, som planterade den första tulpanlöken på 1500-talet. Tulpaner kommer från Osmanska riket eller Persien, och var redan då mycket populär bland sultanerna. Det hela kom närmast att urarta under 1600-talet då det rådde tulpanmani i Holland och priserna på tulpanlökar nådde astronomiska nivåer.
Blommor är en av Hollands viktigaste exportprodukter. För att hålla igång blomsterhandeln under hela året, importerar Holland även en hel del blommor från, framför allt, Afrika och Israel, vilket även gör landet till EU:s viktigaste blomsterimportör. Men många blommor odlas i växthus och i Westland-området och staden Aalsmeer ligger världens centrum för internationell blomsterhandel. En tredjedel av Hollands ungefär 10 000 hektar växthus används för odling av snittblommor.
Men på våren, mellan mars och maj, ska du bege dig till världens största blomsterträdgård, Keukenhof! Då blommar mer än 7 miljoner tulpaner, påskliljor och hyacinter på en yta av 32 hektar. Färgprakten är enastående och det finns även inspirationsträdgårdar för den som vill ha lite idéer. Det finns även båtturer för att ta sig mellan de prunkande fälten och det ordnas mängder med evenemang varje helg under de åtta veckor som blomningen pågår.
Varje år kommer 750 000 besökare till Keukenhof och du får naturligtvis inte missa den berömda Blomsterparaden. Det är en gigantisk parad med rikt utsmyckade blomstervagnar som är en fest för både öga och näsa med sina vackra färger och förtrollande dofter. 20 enorma släp och 30 bilar utsmyckade med blommor kör en 4 mil lång rutt från Noordwijk till Haarlem. Blomsterparaden börjar lördagen den 3 maj 2014 kl. 9.30 och avslutas i Haarlem samma dag kl. 21. Cirka kl. 15.30 passerar paraden Keukenhof. Efter paraden kan du förundras över det arbete som investerats i blomsterparaden, i Haarlem har du möjlighet att se paraden stillastående på nära håll.
Jubileumsåret till ära så har en gemensam hemsida presenterats, http://swe400nl.com. Där hittar du jubileumårets alla nyheter, evenemang och aktiviteter. Se även; http://www.holland.com/se/tourism.htm
GPS: N52° 16' 12", E4° 32' 47"
Camping hittar du här.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.