Bild
Nästa artikel
BOHUSLÄN

Gustafsberg - en kulturhistorisk pärla

Publicerad 18 juli 2018 (uppdaterad 18 juli 2018)
Förr i tiden reste kungligheter och välbeställt folk till Gustafsberg för rekreation och vila. Man badade tångbad, drack brunn, promenerade i parken och njöt av salta havsbad. Idag är Sveriges bäst bevarade bad och kurortsmiljö ett populärt resmål, en välbevarad Bohuslänsk pärla som är väl värd ett besök! 

Gustafsberg är Sveriges äldsta bad-och kurort med anor från 1700-talet. Ursprunget till kurortsverksamheten, vilken väl närmast kan ses som föregångaren till nutidens populära spavistelser, var den hälsokälla även kallad ”surbrunn” som än idag ligger under restaurangbyggnaden. År 1729 analyserades vatten från källan av stadsläkaren i Göteborg och befanns vara både mineralrikt och hälsosamt. Stadsbor började ta sig hit för att koppla av och ”dricka brunn”.

När den då 4-årige kronprins Gustaf år 1804 kurerades på orten sköt Gustafsbergs popularitet i höjden. Välbeställt folk från hela Sverige ville spegla sig i den kungliga glansen och ta del av Gustafsbergs hälsofrämjande vatten och vackra miljö. Med det ökande antalet besökare uppfördes en rad nya byggnader, bland annat ett varmbadhus år 1814, ett flytande kallbadhus på 1820-talet och senare en societetssalong år 1836. De flesta badgästerna bodde på ett pensionatsliknande sätt i Hotellet, Bikupan, Tvåan och Snäckan. Idag bor och äter man gott i de välbevarade byggnaderna.

Idag är det natursköna Gustafsbergsområdet, som ligger beläget vid Byfjordens strand, ett naturreservat med många av 1800-talets byggnader kvar där man exempelvis kan sova i det välbesökta vandrarhemmet med vågskvalp rakt utanför fönstret. I den vackra badrestaurangen serveras lunch och i det före detta bostadshuset Snäckan ligger idag ett välrenommerat café där gäster dessutom kan njuta av fika under sommarhalvåret. Tjugosex av byggnaderna inom området är byggnadsminnesförklarade och både hus och mark har klassats som riksintressen.

Gustafsberg är en given plats för Uddevallabor som söker avkoppling i vardagen men den storslagna miljön lockar även många långväga resenärer Den prisbelönta strandpromenaden vars brygga hänger utmed de branta klipporna vid Hästepallarna bjuder på promenadstråk utöver det vanliga och fortsätter in till Uddevalla Centrum och vidare upp mot de världsunika Skalbankarna i östra delen av staden. Om du istället väljer att promenera åt andra hållet når man Restaurang Villa Lindesnäs, beläget längst ut på en udde där man kan äta en god bit mat och samtidigt njuta av den vidunderliga utsikten.

Gustafsberg är ett lika bra val för den byggnadsvårdsintresserade som vill känna historiens vingslag och i lugn och ro flanera runt i Badortsparken som för barnfamiljen som vill bo mitt i hjärtat av Bohuslän och är ute efter salta bad och närheten till många fartfyllda dagsutflyktsmål.

Inom en timme når du Liseberg, Nordens Ark eller än mer västkust i Smögen, Lysekil eller Grundsund. På bekvämt avstånd finns ett stort område med utomhuspooler som nyligen renoverats, skärgårdsbåtar, upplevelselada, möjligheten att paddla havskajak och ett av Sveriges största shoppingcenter. Under sommaren anordnas dessutom de populära Gustafsbergsdagarna (12-13 augusti) där man uppmärksammar badortslivet med guidningar i de vackra husen, gammaldags lekar, underhållning och mycket mera.

Har du inte besökt Gustafsberg är det dags, du lär inte bli besviken!

Var?
Gustafsberg ligger vid Uddevalla, halvvägs mellan Göteborg och norska gränsen, öster om E6 

GPS:  N58°19'49", E11°54'18"

Hafsten Resort och Vindöns camping ligger nära men inte i direkt anslutning till Gustafsberg.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.