I år är det 300 år sedan Lovisa Ulrika föddes. Hon är en av de verkligt stora i vår kulturpolitiska historia; drottning, byggherre, upplyst samlare och generös mecenat för konstnärer och författare. När Lovisa Ulrika kom till Sverige år 1744 möttes hon enligt egen utsago av en döv kapellmästare, en halt dansmästare, en lytt fäktmästare och en blind hovmålare. Det svenska kulturlivet imponerade inte och hon genomförde ett stort utvecklingsarbete.
– Lovisa Ulrika lät bland annat bygga Drottningholmsteatern som i princip är intakt sedan hennes dagar och numera har tagit plats på Unescos världsarvslista. Självklart vill vi fira henne, säger Sofi Lerström, teaterchef.
Den 5 september kommer publiken att kunna närma sig Lovisa Ulrika inne i hennes egen teater. Det blir guidade visningar i hela huset, inspirerande samtal från scenen och ett divertissement med musik och text i Déjeunersalongen.
Visioner och Utopier blir det första scenprogrammet som ges på Drottningholmsteaterns efter coronakrisen. Allt är naturligtvis anpassat efter rådande omständigheter och det gör att endast en exklusiv skara på 50 personer kommer kunna vara med under dagen.
Visioner och Utopier den 5 september
11.00-12.00 Temavisning: Lovisa Ulrika – Rokokodrottningen
12.00-13.00 Ett kungligt samarbete – Merit Laine, docent i konstvetenskap vid Uppsala universitet, berättar om Lovisa Ulrika och Adolf Fredrik.
12.30-13.30 Temavisning: Lovisa Ulrika – Rokokodrottningen
14.00-15.30 Teaterdrottningen Lovisa Ulrika – Divertissement med Karin Helander (ständig sekreterare i Kungliga Vitterhetsakademien och professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet), Lena Endre (skådespelare), Maria Lindal (musikalisk ledare Drottningholmsteatern)samt musiker ur Drottningholmsteaterns orkester.
16.00-17.00 Temavisning: Lovisa Ulrika – Rokokodrottningen
Déjeunersalongen Bar öppnar kl 13.00
Biljetter säljs på www.dtm.se
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.