En miljö som taget ur en saga. Men den finns i verkligheten och just det här stadstornet i Rothenburg o.d. Tauber har ofta fått bli en ikon för de medeltida städerna i Tyskland.

Nästa artikel
70 år av romantik
TYSKLAND

70 år av romantik

Publicerad 31 mars 2020 (uppdaterad 3 april 2020)

En miljö som taget ur en saga. Men den finns i verkligheten och just det här stadstornet i Rothenburg o.d. Tauber har ofta fått bli en ikon för de medeltida städerna i Tyskland.

Även om det just i dessa dagar inte går att resa till utländska resmål finns det platser att drömma sig till när restriktionerna lättar. En av dessa är 70-årsfirande Romatische Strasse som går mellan Würzburg och Füssen.
Romantische Strasse, den romantiska vägen, var först men idag har den 35 mil långa turistvägen i södra Tyskland fått sällskap av en rad temavägar även om originalet står sig bra i konkurrensen. Knappast någon kunde, när beslutet i Augsburg togs den 10 januari 1950, tänka sig vilken världskänd framgång temavägen skulle bli men så följer den också fantastiska orter där Rothenburg o.d.T. och sagoslottet Neuschwanstein sticker ut lite extra. När de i år kan blicka tillbaka på sin 70-åriga historia kan de trots coronakrisen se fram mot kommande turistströmmar även om firandet i juni blir något annorlunda än planerat. Att flera platser klassats som världsarv av UNESCO får ses som ett kvitto på dessa decennier av framgång.

Upprättandet av turistsamarbetet mellan orterna efter väg 19 var unikt, inget motsvarande fanns när privatbillismen var i sin barndom sett i perspektivet massbilismen. I det krigsskadade Tyskland ville man nu visa upp en ny sida när Europa så smått vaknade upp ur sitt krigstrauma, en vänlig och kulturell nation vars medeltida städer har ett stort besöksvärde. Städer som Rothenburg o.d.T. med sina charmiga gränder och korsvirkeshus har attraherat många, en stad som kallats tysklands mest tyska stad. Kyrkan med sina enorma fönster ger staden en karaktär som är svårslagen och parat med den mycket speciella miljön passar den utmärkt för att bara promenera runt i och njuta av.

Strax bredvid finns den likaledes charmerande Dinkelsbühl, likartad men absolut inte lika. Här känns det som om staden är lite större, lite mer av storstad, lite bredare gator. Nu är ingen av orterna efter vägen, med undantag för Würtzburg, några folkrika platser och småstadscharmen är påtaglig. Dinkelsbühl är och förblir en pärla, en härlig plats att besöka med sin stadsmur och små öppna platser där folk samlas för att lyssna på tyskklingande musik och dricka ett glas vin under gemytliga former.

Vinet är något som även måste nämnas när det gäller Würtzburg. Efter ett besök i borgen passar det sig utmärkt att gå ner på bron där folk står i klungor, alla med ett vinglas i handen. Hela bron används som ett ställe för mingel, ett umgänge som är svårhittat i andra städer och ger unika tillfällen att samspråka med lokalbefolkningen och turister som ännu inte upptäckt fritidsfordonens charm.

Men det finns nästan hur många platser som helst att besöka på vägen till Füssen vars slott Neuschwanstein stått som förlaga till Törnrosas fiktiva. Det vita slottet kan knappast ha mer av sagoskimmer över sig. Historian är fascinerande, placeringen så naturskön att den blivit en ikon bland slott medan nackdelen är att man knappast känner sig ensam under besöket. Trots det är besöket ett måste, ett besök som kommer att ge ett bestående intryck och ändra tankarna om vad vacker arkitektur kan betyda.

Den officiella hemsidan för turistvägen beskriver i detalj vad som finns att uppleva men att köra den själv, stanna någon dag här och där, njuta av livet och gå nattväktarturerna där de anordnas är något som garanterat kan fylla en hel semester. Säkerligen på ett än mer spännande sätt just i år då 70-årsjubileumet firas. Om det blir möjligt för svenskar att delta i festligheterna som tar sin början i juni återstår att se, blir det så är det ett starkt tips att åka just då annars finns de medeltida städerna säkerligen kvar för ett senare besök.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.