Nästa artikel
Norsträsk - långt från landsvägen!
Camping

Norsträsk - långt från landsvägen!

Publicerad 11 juli 2015 (uppdaterad 27 juli 2015)
Skylten "Ge inte upp - fortsätt" möter oss på väg mot en av Sveriges ensligast belägna campingar, Norsträsk i Västerbotten. Vi gav inte upp och det är vi glada för i dag!
Du lär knappast ha vägarna förbi Norsträsk Camping eftersom där inte finns några vägar förbi. Men om du mot all förmodan är i närheten så ska du inte missa denna pärla. För så är det, resan hit må vara lång men väl framme väntar ett litet himmelrike för alla som trivs i naturen och lugnet! Se vårt bildspel >>>

Norsträsk Camping på en karta. Klicka på minustecknet för att zooma ut.

Här i Västerbottens inlands djupaste skogar fick för snart 40 år sedan tre husvagnsägare för sig att stanna en sommar. Året var 1978 och på den tiden fanns bara en liten skogskoja vid sjöns strand. Efter ett samtal med skogsbolaget gavs möjlighet för fler att stanna och allt sedan dess har campingen vuxit. Sedan 2002 finns även elektricitet i Norsträsk med stolpar intill platserna.

Campingen har vuxit sakta och försiktigt, i dag finns 63 säsongsplatser och 10 gästplatser. Dessutom ett par stugor för uthyrning till gäster samt en samlingsloge och en receptionsbyggnad. Andra faciliteter som är alldeles nybyggda är bastu, duschar, toaletter, latrintömning, vattentömning (platta för husbilar - även för latrintank) och vattenpåfyllning.

Norsträsk Camping drivs av medlemmar i Caravan Club Västerbotten som för övrigt firade 50 år förra året. Grattis i efterskott! Och som med all annan föreningsverksamhet så gäller det att medlemmarna turas om att ta hand om telefon, reception och städning på campingen. Naturen och de trevliga grannarna gör att många återvänder - år efter år.

- Det har lagts ner oerhört mycket tid och svett här. Allt har byggts på ideell basis och vi har haft turen att ha i stort sett alla yrkesgrupper bland camparna. Men tyvärr är det inte riktigt samma anda i dag, det är svårare att få folk att engagera sig, säger Lennarth Eriksson som bott 24 säsonger på campingen.
Platserna som finns är rymliga och många campare har även småbåtar liggande vid någon av bryggorna eftersom spöfiske är en populär aktivitet.

Undertecknad tar en roddtur på sjön för att se campingens egen "lagun" på andra sidan där sjön kröker sig. En oerhört vacker plats med en 100-metersstrand där vi väntar tills solen går ner och storlommen ger sin kvällkonsert. Här kan du höra hur den fågeln låter.
Redan efter en natt blir vi tvungna att åka vidare och det är förstås alldeles för kort tid. Men en dag återkommer vi - det är vi säkra på!

FAKTA NORSTRÄSK CAMPING
Antal platser: 10 gästplatser
Faciliteter: el, vatten, tvättstuga, duschar, tömningsplatta latrintank/vatten, bastu, minigolf, båtar/kanoter, badstrand m.m.
Dygnspris: 200 kr inkl el.
(160 kr för medlem i Caravan Club)
Vill du besöka Norsträsk så hittar du kontaktuppgifter här.
GPS: N 64° 26`02" E 20° 03`03"

Pris hela sommaren: 3300 kronor inkl el. (20/5-18/9)
Pris eftersäsong: 2000 kr inkl.el. (1/8-16/9)

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.