Nästa artikel
Vasaloppet firar hundra år 2022
DALARNA

Vasaloppet firar hundra år 2022

Publicerad 15 mars 2021 (uppdaterad 15 mars 2021)
Fler än 1,6 miljoner skidåkare har passerat den ikoniska målgången i Mora sedan det första Vasaloppet hölls den 19 mars 1922. Nästa år, hundra år efter premiärloppet, är det dags för en stor jubileumsfest och den 21 mars öppnar de för anmälningar.

Vasaloppet har under sina hundra år vuxit till ett legendariskt lopp, väl känt och uppmärksammat långt utanför Sveriges gränser. Tre gånger har det ställts in; 1932, 1934 och 1990, vilket innebär att under vinterveckan 2022 körs det 98e Vasaloppet. Nu kan det ju tyckas vara lite tidigt att prata om ett jubileum närmast ett år framåt i tiden men orsaken är att anmälningarna kan lämnas in med start den 21 mars 2021. Med tanke på den bantade version som hölls i år kan det möjligen antas att intresset kommer att bli extra stort, i synnerhet när det dessutom är kombinerat med hundraårsjubileumet.

– Vi hade några väldigt fina veckor med Vasaåket och förstås är vi både glada och stolta att inspirera människor att röra på sig även i dessa tider. Självklart hoppas vi kunna hålla en lämplig skidfest nästa vinter när vi firar vårt hundraårsjubileum, säger Johan Eriksson, VD för Vasaloppet, i ett pressmeddelande.

Vasaloppets syfte, att få ut människor i naturen, kommer att genomsyra hela jubileumet och när registreringen öppnar den 21 mars kommer det tre större nyheter.

Öppet Spår på måndagen kommer att tillåta fri stil. Deltagarna kan välja mellan skate eller klassisk skidåkning. Fram till 1987 var den enda tillåtna stilen klassisk skidåkning.

Nattvasan 45 och 90 är idag ett teamlopp för två personer men blir nästa år även tillåtet för enskilda skidåkare.

Nattvasan familj utvidgas med ett nytt lopp, Nattvasan 30.

– Skate stilen har ökat i popularitet och det finns en efterfrågan för ett sådant lopp i dagsljus. Tidigare har stilen bara varit tillåten under Nattvasan men nu kommer vi att tillåta den under Öppet Spår Måndag. Med Nattvasan 30, kommer ännu fler att få chansen att uppleva det magiska med Vasaloppet i skenet från en pannlampa, nu med en något kortare distansat, säger Johan Eriksson.

Ytterligare nyheter kommer att presenteras senare och det utlovas överraskningar inför Vinterveckan 2022 som startar med Vasaloppet 30 fredagen den 25 februari och slutar med det 98e Vasaloppet söndagen den 6e mars.

Registreringen för Vasaloppets Vintervecka 2022 öppnas söndagen den 21 mars på www.vasaloppet.se
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.